“Ik heb teveel vriendinnen zwanger van de schoolbanken zien verdwijnen”

Gema (17) doet al sinds haar veertiende mee aan het project ’0 op 10 voor tienerzwangerschappen‘ van Plan in Ecuador. Het jonge meisje ontsnapte aan het lot van veel van haar leeftijdsgenoten in Manabi. In Gema’s provincie wordt één op de drie meisjes zwanger voor haar achttiende verjaardag. Samen met andere jongeren en de steun van Plan doorbreekt Gema de taboes rond seksualiteit, anticonceptie en tienerzwangerschappen.

Gema heeft veel dromen in rook zien opgaan door een ongewenste zwangerschap. Veel van haar klasgenoten moesten hun studies opgeven nadat ze zwanger raakten. Dat zij aan dit lot is ontsnapt, heeft ze te danken aan haar moeder, zegt Gema. Zij was het die Gema aanmoedigde om deel te nemen aan het allereerste project van Plan in haar gemeenschap.

verhaal tienerzwangerschappen ecuador

Als jonge moeder had ik niet kunnen studeren

Soms vraag ik me af hoe mijn leven er had uitgezien als ik niet had deelgenomen aan de projecten van Plan. Waarschijnlijk was het me vergaan zoals veel van mijn leeftijdsgenoten: verkracht of zwanger. Ik had school moeten opgeven om te trouwen en kon mijn droom om dokter te worden nooit waarmaken.”

Er is nog een lange weg te gaan voordat meisjes dezelfde kansen hebben als jongens.

Voorlichting noch pil

De laatste twintig jaar is het aantal tienerzwangerschappen in Manabi gestegen met 80 procent. Jongeren in de gemeenschap hebben hun eerste seksuele ervaring gemiddeld tussen twaalf en veertien jaar. Praten over seks is taboe, zowel thuis als op school. Daardoor zijn zowel jongens als meisjes zich niet bewust van de risico’s. Ook hebben ze geen toegang tot anticonceptie, informatie of medische begeleiding.

Taboes doorbreken

Gema gaat met de Plan jeugdclub alle huizen langs. Ze sporen ouders aan om open met hun kinderen over seks te praten. Niet iedereen neemt het de jongeren in dank af en ze heeft meermaals te horen gekregen dat ze zich met haar eigen zaken moest bemoeien. Maar dat houdt haar niet tegen. “Ik moet volhouden. Er is nog een lange weg te gaan voordat meisjes dezelfde kansen hebben als jongens. Stap voor stap doorbreken we taboes en tonen we aan dat een tienerzwangerschap desastreus kan zijn voor de toekomst van een meisje.”

verhaal tienerzwangerschappen ecuador2.300 jongeren tegen tienerzwangerschappen

Gema is één van de 2.300 jongeren die deel uitmaakt van het project ’0 op 10 voor tienerzwangerschappen‘. Haar inzet bracht haar tot in New York op het internationale forum voor vrouwenrechten. Momenteel studeert Gema aan de faculteit voor geneeskunde en hoopt ze te kunnen blijven werken met kinderen en tieners, zodat deze goed geïnformeerd hun eigen keuzes kunnen maken.

Samen beschermen we meisjes tegen ongewenste zwangerschappen

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.