Asnakech: Leven na het scheermes

Haar dochtertje schreeuwde en spartelde, overal was bloed. Precies zoals Asnakech (28) zich haar eigen besnijdenis herinnerde. Toch stond ze achter de gruwelijke ingreep. Tot ze leerde dat besnijdenis geen enkele invloed heeft op de seksuele moraal van meisjes. Nu heeft ze grote spijt.

Twaalf jaar is Asnakech, als haar ouders besluiten dat het tijd is voor haar besnijdenis. Een besnijdster bezoekt daarvoor het huis van de familie in Ethiopië. Asnakech weet nog goed dat niemand haar troostte, ondanks haar enorme angst. De vrouw snijdt haar clitoris en buitenste schaamlippen weg met een scheermesje. Om het bloeden te stoppen, drukt ze as en koeienmest tegen de wond.

meisjesbesnijdenis asnakech

Verkracht en geïntimideerd

Vijf dagen na de besnijdenis wordt Asnakech in haar dorp verkracht door een onbekende man. ‘Mijn familie dwong me vervolgens om met hem te trouwen’, vertelt ze. ‘Ik was volgens hen niet puur meer en mijn familie vertelde dat geen enkele man me nu nog zou willen hebben.’
De jonge Asnakech weet niets van haar 25-jarige echtgenoot. Ze voelt zich eenzaam en geïntimideerd in haar nieuwe huis, een lemen hut met één kamer, waarin ook de ouders van haar echtgenoot wonen. Asnakech probeert te ontsnappen, maar weet de weg naar huis niet te vinden.

Verhalen en resultaten over meisjesbesnijdenis in je inbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Plan!

Doodgeboren zoontje

Het duurt lang voordat Asnakech herstelt van de ernstige verwondingen die ze opliep door de besnijdenis en de verkrachting. ‘Ik kan de pijn met geen woorden beschrijven’, zegt ze. ‘Het voelde onmogelijk om seks te hebben met mijn man. Maar ik had geen keus.’
Niet lang na haar verkrachting blijkt Asnakech zwanger. Een periode vol pijn en angst breekt aan. Tijdens de bevalling houden de weeën en bloedingen twee dagen aan. Pas dan neemt de familie van haar man Asnakech mee naar het ziekenhuis. Het blijkt te laat: haar zoontje is overleden in de baarmoeder.

Opnieuw zwanger

Zes maanden later is Asnakech opnieuw zwanger. Ze bevalt negen maanden later van een meisje: Tewabech. Vier jaar later gevolgd door een jongetje, Cherinet. De kinderen worden gehaald via een keizersnede. Een vaginale geboorte is onmogelijk door de gevolgen van de besnijdenis en eerste miskraam. Hierdoor heeft Asnakech last van terugkerende infecties.

Lees meer over meisjesbesnijdenis

Het beste voor mijn dochter

Meisjesbesnijdenis is nog steeds heel gewoon in zuid-Ethiopië. Negen op de tien meisjes worden besneden voordat ze de tienerleeftijd bereiken. Hun families geloven dat onbesneden meisjes ongedisciplineerd zijn en achter mannen aanjagen. Besneden meisjes daarentegen, zo is de heersende gedachte, zijn gehoorzaam en hebben meer kans om zonen te baren.
‘Ik was ervan overtuigd dat besnijdenis ook het beste was voor mijn eigen dochter’, zegt Asnakech. ‘Wel kon ik me goed de angst en pijn herinneren van toen ik nog zelf een meisje was. Daarom wilde ik bij de besnijdenis zijn, om Tewabech te steunen en te troosten. Maar Tewabech schreeuwde en spartelde enorm. Bovendien was er veel bloed. Ik kon niet in dezelfde ruimte blijven. Huilend ben ik naar de gang gerend.’

Spijt en excuses

Drie jaar geleden startte Plan een discussie over meisjesbesnijdenis in het dorp van Asnakech. Alle dorpelingen kregen voorlichting over de schadelijke gevolgen. Tijdens deze bijeenkomsten leert Asnakech dat meisjesbesnijdenis geen enkele invloed heeft op de seksuele moraal of het geslacht van haar kinderen. Bovendien ziet ze in dat de ontberingen die ze in haar leven heeft gekend juist het gevolg zijn van de besnijdenis, verkrachting en uithuwelijking op jonge leeftijd. ‘Als ik dat eerder had geweten, had ik mijn dochter nooit laten besnijden. Maar ik wist er niets van. Nu heb ik mijn excuses aan Tewabech aangeboden’, besluit Asnakech.

Wil je meer weten over Plan’s strijd tegen meisjesbesnijdenissen? Neem een kijkje in ons Dossier Meisjesbesnijdenis.

We mogen onze ogen niet sluiten voor meisjesbesnijdenis.

Strijd met ons mee tegen dit onrecht!

Maak het verschil
 
 
 
 
 

Stop meisjesbesnijdenis!

Elk jaar lopen 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Verminkt voor het leven. Dit onrecht tegen meisjes moet stoppen! Samen met jou geven we meisjes een beter leven. Meisje voor meisje.

Kim Feenstra tegen meisjesbesnijdenis
Sluit je aan bij de strijd!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.