Vates: “Ik wil jongeren behoeden voor de ellende uit mijn jeugd”

Vates Banda (34) is jeugdwerker voor Plan Zambia. Elke dinsdagmiddag organiseert ze in haar gemeenschap de Youth Friendly Corner: een activiteitenmiddag voor jongeren tussen de 10 en 24 jaar. De jongeren kunnen er volleyballen, biljarten, schaken en toneelspelen. “Zo hebben ze iets te doen en wij maken van de gelegenheid gebruik om met ze te praten over belangrijke zaken als het gebruik van voorbehoedsmiddelen en de gevaren van jong trouwen of zwanger worden”.

Vates Zambia

Oefenen met condooms

“Veel jongeren weten niet hoe ze zich moeten beschermen. Daarom praten we tijdens de middagen over het gebruik van condooms, de pil, het spiraaltje en de prikpil. We delen condooms uit en laten zien hoe je die gebruikt. We kunnen dit hier in vertrouwen bespreken, zonder dat ouders meeluisteren.”

Vijftien en moeder

Vates kreeg zelf op haar vijftiende haar eerste kind. “Ik wilde niet zwanger worden maar door groepsdruk had ik seks met een jongen die ik kende van school. Ik wist niet eens dat ik zwanger kon worden.” Tegen haar wil in moest ze van haar ouders trouwen. “Als meisjes in Zambia zwanger worden, volgt vaak direct een huwelijk. Zo kan schande van een ongetrouwd zwanger meisje voor de familie voorkomen worden.” Het huwelijk werd een drama. Vates werd door haar man geslagen en hij stal haar geld om alcohol van te kopen. Na negen jaar huwelijk is ze van hem gescheiden.

Meisjes helpen

Via deze bijeenkomsten hoopt Vates andere jongeren voor al deze ellende te behoeden.
“Ik had zoveel uitdagingen in mijn jeugd en hoop andere meisjes te helpen, zodat ze niet dezelfde misstappen als ik begaan en in dezelfde problemen belanden. Ik praat uitgebreid met ze over de gevaren van te vroeg trouwen. En dat het gevaarlijk is om op zo’n jonge leeftijd kinderen te krijgen. Veel jonge meisjes kampen met complicaties tijdens de bevalling en vaak is een keizersnede nodig.”

Trots!

Vates is er trots op dat er door de voorlichting tijdens de Youth Friendly Corner steeds meer mensen in haar gemeenschap weten hoe ze voorbehoedsmiddelen moeten gebruiken. “Er zijn minder tienerzwangerschappen en ook het aantal kindhuwelijken gaat omlaag. Daar doen we het voor.”

Plan in de strijd tegen tienerzwangerschappen

Wereldwijd raken elk jaar 2 miljoen meisjes zwanger voordat ze 15 zijn. Veel meisjes die jong zwanger worden, moeten noodgedwongen stoppen met school en hebben weinig kans op een betaalde baan. Plan Nederland wil tienerzwangerschappen voorkomen en informeert meisjes via deze Youth Friendly Corners over geboorteplanning met trainingen en voorlichtingscampagnes. Zo kunnen meisjes goed onderbouwde beslissingen nemen over hun lichaam en hun toekomst. Meisjes moeten zelf kunnen bepalen wanneer en met wie ze kinderen krijgen. Plan roept overheden ook op om seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen makkelijk toegankelijk te maken voor meisjes.

Lees meer over tienerzwangerschappen of de Tien manieren waarop Plan strijdt tegen tienerzwangerschappen.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.