Van verlegen tienermoeder tot zelfverzekerde kleermaakster

  • Andrea Dijkstra

Haar hele jeugd zorgde ze voor haar grootouders en bekommerde niemand zich om haar. Brigid uit Kenia werd op haar 14e al zwanger van haar eerste kind en op haar 19e kreeg ze haar tweede dochter. Nu volgt ze een opleiding tot kleermaakster met behulp van Plan International en Return to Sender, en is ze optimistisch over de toekomst.

Brigid (24) groeide op bij haar grootouders die ze van jongs af aan moest verzorgen. “We woonden in een klein dorpje waar ik voor hen kookte, water haalde, brandhout sprokkelde, voor de koeien zorgde, de was deed en het huis schoonmaakte”, vertelt ze. Haar opa had diabetes waardoor hij hulpbehoevend was en haar oma werd blind. “Ik voelde me eenzaam en ellendig. Terwijl de meeste van mijn klasgenoten ouders hadden die voor hen zorgden en van hen hielden, moest ik voor mijn grootouders zorgen.”

Niemand bekommerde zich om mij

“Ik was een foutje”

Toen Brigid acht jaar was, overleed haar opa. Op zijn begrafenis zag ze voor het eerst haar moeder. “Een tante wees haar aan”, herinnert Brigid zich. Later kwam Brigid erachter dat ze nooit gewenst was geweest. De band tussen haar en haar moeder bleef hierdoor moeizaam. “Ik was een foutje dat mijn moeder wegmoffelde door me bij mijn grootouders onder te brengen”, beschrijft ze. Haar moeder keerde vervolgens terug naar Nairobi waar ze met een andere man trouwde en nog vier kinderen kreeg.

Kleermakersopleiding Return to Sender

Uit schaamte gestopt met school

Op haar veertiende raakte Brigid zelf zwanger. “Ik vond een zeventienjarige jongen leuk en hij lokte me mee naar zijn huis. Naïef als ik was, ging ik mee, niet wetende wat hij van plan was”, vertelt de Keniaanse die zich niet had gerealiseerd dat ze zo jong al zwanger kon raken. “Toen ik erachter kwam, had ik zo’n spijt.” Haar moeder reageerde woedend op de zwangerschap. Brigid bleef de eerste maanden nog naar school gaan maar toen haar groeiende buik zichtbaar begon te worden, besloot ze uit schaamte met school te stoppen.

Ik besefte dat ik met deze zwangerschap mijn toekomst had vergooid

Vijftien en een baby

Na de geboorte van haar dochter Ashley werd het leven voor Brigid nog zwaarder. Ze moest nog steeds haar oma verzorgen en het hele huishouden runnen. En als vijftienjarig meisje had ze helemaal alleen de zorg voor haar pasgeboren baby. Zonder inkomen. “Af en toe kwam mijn tante wat geld brengen, maar vaak hadden we amper te eten”, vertelt Brigid die in deze periode ernstig vermagerde.

Kleermaaksteropleding Return to Sender

Huwelijk afgeblazen

Omdat het leven bij haar oma erg zwaar was, besloot Brigid een man te zoeken die voor haar kon zorgen en bij wie ze kon intrekken. “Ik leerde een man kennen die ik erg aardig vond, die graag met me wilde trouwen en ook mijn dochter accepteerde.” Brigid was dolblij omdat ze eindelijk het gevoel had een beter leven tegemoet te gaan. Maar op het laatste moment kwam ze erachter dat hij al getrouwd was. Het huwelijk werd afgeblazen. Brigid was inmiddels al zwanger van hem en werd op haar negentiende voor de tweede keer moeder, dit keer van dochter Agnes.

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Gewelddadige relatie

Op haar 22e kreeg Brigid een nieuwe relatie maar hij was erg gewelddadig. Hij bleek alcoholverslaafd, sloeg haar regelmatig in elkaar en sloot haar en haar kinderen op zonder dat ze iets te eten hadden. Haar moeder hoorde over het gewelddadige huwelijk en de inmiddels ondervoede Brigid en haar kinderen. Ze besloot in te grijpen en haar met haar kinderen naar de hoofdstad te halen.

Kleermaaksteropleiding Return to Sender

Meer zelfvertrouwen

Eenmaal in Nairobi hoorde Brigid over de Kibera Girls Club, onderdeel van de Girls Advocacy Alliance. Dit is een door Plan International ondersteund programma dat meisjes helpt en ondersteunt om zich te organiseren en op te komen voor hun rechten. Brigid ging naar de bijeenkomsten en nam deel aan de door Plan International georganiseerde life skill training. Hierbij leren de meiden om kritisch na te denken en zelf problemen en conflicten op te lossen. “Ik leerde om niet direct voor een man te vallen als hij zei dat hij van me hield”, zegt Brigid die door de training meer zelfvertrouwen kreeg.

Lees ook: Belinda volgde de kappersopleiding: “Dankzij deze opleiding geloof ik weer in mezelf”

Kleermaaksteropleiding Return to Sender

“Ik weet zeker dat ik een baan vind”

Ook hoorde ze via de zelfhulpgroep over de mogelijkheid om via Plan International een beroepsopleiding te volgen. “Nooit had ik gedacht nog een opleiding te kunnen volgen en deze mogelijkheid greep ik dan ook met beide handen aan”, vertelt Brigid die inmiddels de kleermaakstersopleiding volgt. “Ik leer hier allerlei vaardigheden zoals zomen, zigzag steken en het maken van rokjes en jurkjes. Zelfs nu vragen mensen me al of ik een jurk of rok voor ze kan maken”, zegt ze. “Mijn hele leven was ik afhankelijk van familieleden maar dankzij deze beroepsopleiding zal ik een baan vinden. Zo kan ik zelf voor mijn kinderen zorgen en hoef ik van niemand anders meer afhankelijk te zijn.”

Dit project in Kenia wordt gesponsord door Return to Sender. Dankzij de producten die zij verkopen, kan Plan International jonge vrouwen een beroepsopleiding geven en daardoor een betere toekomst.

Samen bieden we meisjes als Brigid een opleiding en daarmee een toekomst

Help je mee?

Shop bij Return to Sender
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.