Met haar opleiding kon Martha een gedwongen huwelijk voorkomen

Makkelijk is het niet geweest, maar de twintigjare Martha uit Kenia is trots op wat ze heeft bereikt. Als tienjarige wist ze haar uithuwelijking te voorkomen: ze ging naar school en volgde uiteindelijk een beroepsopleiding. Nu werkt ze als docent op een plaatselijke school.

Martha is afkomstig uit Kajido County, uit een Maasai gezin met twaalf kinderen. In deze gemeenschap komen meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken nog veel voor. Als jongerenactivist gebruikt Martha haar eigen verhaal om te laten zien wat de alternatieven zijn.

Alternatieven voor uithuwelijking

Toen Martha er als tienjarige achter kwam dat haar ouders haar wilden uithuwelijken aan een veel oudere man, is een vrouwenrechtenactivist haar te hulp geschoten. Martha kreeg een plek in een opvanghuis waar ze veilig basisonderwijs kon volgen. “In het begin vond ik het moeilijk om mijn familie achter te laten, maar toen ik terugkwam bleek dat mijn ouders toch positief waren over school.”

Niet opgeven

Ondanks dat ze het in het gezin niet breed hadden, lieten haar ouders toe dat Martha verder kon leren op de middelbare school. Martha: “Na mijn opleiding waren mijn cijfers nog niet goed genoeg voor de universiteit waar ik naartoe wilde. Dat voelde als een mislukking, maar ik wilde niet opgeven.” Met kleine baantjes spaarde ze geld voor een vervolgopleiding en ze sloot zich aan bij een zogenaamde Self-Help Group. Via deze vrouwenorganisatie, opgezet in samenwerking met Plan International, kunnen meisjes geld apart leggen voor onderwijs en persoonlijke ontwikkeling. Toen Martha na twee jaar genoeg geld bij elkaar had gespaard, kon ze naar de lerarenopleiding waar ze afstudeerde. Ze werkt nu alweer een paar jaar als docent Early Childhood Development op een plaatselijke school. Daarnaast is ze een jongerenactivist en spreekt ze zich uit voor onderwijs en ontwikkeling van meisjes en jonge vrouwen.

Lees ook: Twee derde van de meisjes in Mozambique kent haar rechten niet

Een voorbeeld zijn

“Martha is getalenteerd, slim en vastberaden. Ze is nu een zelfstandige vrouw met een droom,” zegt Daniel Momposhi van Plan International in Kenia. Martha: “Het is mijn droom om een voorbeeld te zijn voor meisjes in het hele land. Ik hoop dat ik ooit een opvanghuis kan starten in mijn eigen gemeenschap. Ik vernoem het dan naar mijn tweede naam, die “welvarend” betekent: The Prosperous Girlchild Rescue Centre.”

Martha (20) uit Kajido County, Kenia

 

Bovengenoemd project is onderdeel van Break Free!, een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International en de Afrikaanse organisaties SRHR Africa Trust (SAT) en Forum for African Women Educationalists (FAWE). Het Break Free! programma wordt uitgevoerd in negen Afrikaanse landen: Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mali, Mozambique, Niger, Sudan en Zambia, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken.  Met de steun van plaatselijke maatschappelijke organisaties en jongerengroepen zetten we ons in voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.