“Dankzij deze opleiding geloof ik weer in mezelf”

  • Andrea Dijkstra

Belinda uit Kenia werd op haar 17e al moeder en werd door haar man mishandeld. Maar door een kappersopleiding die ze volgt dankzij Plan International en Return to Sender ziet ze de toekomst nu hoopvol tegemoet. “Deze opleiding geeft me mijn toekomst terug.”

Belinda (20) groeide met haar drie jongere broertjes en twee jongere zusjes op in Kibera, de grootste sloppenwijk in Oost-Afrika. “Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader was timmerman. Maar omdat hij geen vaste baan had, moest hij iedere dag op zoek naar nieuwe klussen”, vertelt Belinda. Vaak was er hierdoor niet genoeg geld voor eten of school.

Zwanger en bang

Toen ze zestien was leerde ze een 26-jarige man kennen die haar cadeautjes en beltegoed gaf. “Ik voelde me gevleid en begon hem steeds leuker te vinden.” Na een paar maanden kwam ze erachter dat ze zwanger was. “Ik schrok me kapot en was zo bang dat mijn ouders me het huis uit zouden zetten”, vertelt Belinda.

tienermoeder kappersopleiding return to sender

“Ik overwoog zelfmoord”

Haar ouders reageerden teleurgesteld maar stimuleerden haar om naar school te blijven gaan. Maar daar ondervond Belinda veel weerstand. “Mijn docenten zeiden dat mijn toekomst voorbij was nu ik zwanger was. Ik geloofde hen en werd erg depressief. Ik overwoog zelfs om zelfmoord te plegen.”

In Kenia rust een groot stigma op alleenstaande tienermoeders

Spanningen en ruzies

Haar vriend beloofde te helpen. De ouders van beide kanten stemden in met een huwelijk. Maar al snel leidde de zwangerschap tot veel spanningen en ruzies. Haar man werd erg agressief en sloeg de zwangere Belinda. “Ik dacht erover om bij hem weg te gaan maar durfde niet omdat ik bang was voor wat de gemeenschap van me zou denken. In Kenia rust er een groot stigma op alleenstaande tienermoeders”, legt Belinda uit. Bovendien maakte ze zich grote zorgen over de toekomst van haar kind.

Back to school: Tienermoeders in Kenia weer terug naar school!

Nog meer zorgen

Na de geboorte van Belinda’s dochter Samantha kwamen er nog meer zorgen bij. Het meisje bleek ziek te zijn maar geld voor het ziekenhuis was er niet. Belinda’s man weigerde bij te dragen en haar ouders zaten financieel aan de grond. “Ik was doodsbang dat ik mijn dochter zou kwijtraken”, herinnert de jonge moeder zich. Gelukkig werd Samantha beter en lukte het Belinda’s ouders met veel moeite om te helpen bij het kopen van kleding en andere spulletjes voor de baby.

Uit schaamte sloot ik mezelf thuis op

“Ik durfde niet bij mijn man weg te gaan”

Ook stimuleerden ze Belinda om terug naar school te gaan om haar eindexamens te doen. Hierdoor lukte het haar om haar middelbare school alsnog af te maken. Toch bleef de tiener zich ernstige zorgen maken over de toekomst. “Ondanks de mishandeling die maar door bleef gaan, durfde ik niet bij mijn man weg te gaan.”

tienermoeder kappersopleiding return to sender

Verhalen van andere meiden

Gelukkig hoort ze via een vriendin over de Kibera Girls Club, onderdeel van de Girls Advocacy Alliance. Dit is een door Plan International ondersteund programma dat meisjes helpt en ondersteunt om zich te organiseren en op te komen voor hun rechten.

“Hier kwam ik erachter dat er veel meer meisjes waren zoals ik”, vertelt Belinda. “Het gaf mij kracht om de verhalen van de andere meiden te horen. En hoewel ik het erg eng en pijnlijk vond, vertelde ook ik mijn verhaal en ik voelde me daarna veel sterker.”

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Zelfvertrouwen opbouwen

Plan International geeft de meiden van de zelfhulpgroep een life skill training. Hierbij leren ze om kritisch en creatief na te denken, zelf problemen en conflicten op te lossen en zo zelfvertrouwen te krijgen. “Eerder schaamde ik me erg en ik sloot me daarom thuis op. Maar dankzij deze training kreeg ik zelfvertrouwen en durfde ik me weer op straat tussen de mensen te begeven. Ik was niet meer bang en leerde mijn eigen beslissingen te nemen. Uiteindelijk durfde ik zelfs de stap te nemen om bij mijn man weg te gaan.”

Deze beroepsopleiding geeft me mijn toekomst terug

Beroepsopleiding met toekomst

Ook hoorde Belinda via de groep over de mogelijkheid om via Plan International een beroepsopleiding te volgen. “Deze kans greep ik direct met beide handen aan.” Belinda volgde de opleiding tot kapster en is inmiddels aan haar stage begonnen. “Ik heb allerlei vaardigheden geleerd, zoals wassen, drogen, stylen, vlechten en dreads maken en ik doe nu ervaring op in een haarsalon”, vertelt Belinda trots. “Deze beroepsopleiding geeft me mijn toekomst terug.”

tienermoeder kappersopleiding return to sender

“Ik geloof weer in mezelf”

Belinda coacht nu ook andere meiden die in gewelddadige relaties verstrikt zitten of tienermoeder zijn. “Eerder had ik geen idee hoe ik het in mijn eentje met een kind moest redden. Nu heb ik veel meer zelfvertrouwen en ben ik niet meer bang voor wat de gemeenschap van me vindt”, vertelt ze. Na haar examens wil ze een baan bij een salon vinden en ze hoopt uiteindelijk haar eigen haarsalon te beginnen. Zo kan ze niet alleen zichzelf en haar inmiddels tweejarige dochter onderhouden maar ook haar ouders die haar zijn blijven steunen. “Dankzij de life skill training en deze beroepsopleiding geloof ik weer in mezelf.”

tienermoeder kappersopleiding return to sender

Dit project in Kenia wordt gesponsord door Return to Sender. Dankzij de producten die zij verkopen, kan Plan International jonge vrouwen een beroepsopleiding geven en daardoor een betere toekomst.

Samen bieden we meisjes als Belinda een opleiding en daarmee een toekomst

Help je mee?

Shop bij Return to Sender
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.