Van kansarm naar zakenvrouw

Lenia (22) uit het straatarme Oost-Timor had nooit durven dromen van een eigen zaak. Toch verkoopt ze nu koekjes en ijsjes, dankzij een kleine lening én lessen in management. “De zaken gaan goed.”

young woman with icecreamsIn het kleine eilandenrijk Oost-Timor is bijna 70 procent van de bevolking jonger dan 25 jaar. Er is nauwelijks werk, zeker op het platteland. Ook voor Lenia leek de toekomst somber. Maar ze werd lid van een leen- en spaargroep en zette haar eigen handeltje in koekjes en ijsjes op. “Hiervoor wist ik niet hoe ik met geld moest omgaan. Ik was altijd blut. Nu lukt het me zelfs om elke maand iets te sparen.”

Uitverkocht

Lenia is gelukkig. “De zaken gaan goed, ik ben bijna elke dag helemaal uitverkocht”, zegt ze terwijl ze trots haar lege mand laat zien. Ze werd zelfs verkozen tot penningmeester van de spaar- en leengroep. “Mijn leven is veel beter geworden. Ik weet nu niet alleen hoe ik geld kan verdienen maar ook hoe ik dat moet beheren.”

Cirkel van armoede

Zelfstandig ondernemerschap is een belangrijk wapen om de cirkel van armoede te doorbreken. Met hulp van leen- en spaargroepen kunnen jongeren geld lenen voor een opleiding, voor gezondheidszorg maar ook om – net zoals Lenia – voor zichzelf te beginnen.

Three people chatting

Life skills

De spaargroep is onderdeel van het Youth Empowerment Programme van Plan. Jonge mensen krijgen dankzij dit project life skills-trainingen en lessen in management. Zo worden ze uitgerust met de kennis en vooral ook de moed om voor zichzelf te beginnen. Ook leren ze wat hun rechten zijn.

Banen scheppen in dorpen

Volgens Etha Mota, de manager van het programma, doorbreekt de training een negatieve spiraal. “We zien dat jonge mensen naar de hoofdstad verhuizen om werk te zoeken, daar belanden ze vaak in slecht betaalde baantjes waarmee ze nauwelijks genoeg verdienen om eten en huur te betalen. Met dit project helpen we jonge mensen om banen te scheppen in hun eigen dorp. Ze bouwen aan een betere toekomst.”

Zelfvertrouwen

Lenia vond vooral de lessen in leiderschap praktisch. “Dit gaf me het zelfvertrouwen om het in mijn eentje te redden. Ik hoop dat deze groep doorgaat en dat we een voorbeeld kunnen zijn voor andere jongeren.”

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.