Overstromingen en veel schade door cycloon in Indonesië

  • 8 april 2021

De cycloon Seroja heeft de afgelopen dagen extreem noodweer veroorzaakt in Indonesië en Oost-Timor. Vooral in de provincie Oost-Nusa Tenggara heeft dit geleid tot overstromingen en veel schade. Meerdere mensen zijn omgekomen of worden nog vermist en duizenden mensen zijn geëvacueerd. Het noodhulpteam van Plan International Indonesië is in actie gekomen om te helpen. We inventariseren nu wat de gevolgen zijn voor kinderen en wat zij en hun families dringend nodig hebben.

Het BMKG, de meteorologische dienst van Indonesië, waarschuwt dat er meer tropische cyclonen kunnen volgen. De schade en het aantal slachtoffers zouden dan nog veel groter worden. Veel plaatsen in het getroffen gebied zijn lastig te bereiken door aardverschuivingen en doordat wegen bedekt zijn met dikke lagen puin en modder.

Overstromingen en schade door cycloon in Indonesië

Zorgen over sponsorkinderen

Onze collega’s van Plan International Indonesië zijn snel in actie gekomen en bekijken nu in de Lembata-regio waar mensen dringend behoefte aan hebben. We schatten in dat ongeveer 2230 kinderen (1186 meisjes en 1041 jongens) van de 10.000 sponsorkinderen die daar met hun families wonen, getroffen zijn door deze ramp. Plan International Nederland steunt 838 sponsorkinderen in dit gebied en wij maken ons natuurlijk zorgen over hen.

Dini Widiastuti, uitvoerend directeur van Plan International Indonesië: “Kinderen, met name uit achtergestelde families, zijn het meest kwetsbaar als er een ramp gebeurt. Samen met de Indonesische Nationale Raad voor Rampenbeheer (BNPB) en andere partners brengen we in kaart wat deze kinderen nodig hebben. We bieden steun en zorgen ervoor dat ze de basisbenodigdheden hebben om deze situatie door te komen.”

Stroomuitval en geblokkeerde wegen

De situatie in het getroffen gebied is lastig: door stroomuitval en geblokkeerde wegen is het moeilijk om te communiceren en om mensen te bereiken. Bovendien bestaat in Lembata het risico dat de vulkaan Ili Lewotolok, die in november vorig jaar uitbarstte, nog een keer tot uitbarsting komt. Ook de coronapandemie bemoeilijkt het bieden van hulp.

Overstromingen en aardverschuivingen door cycloon in Indonesië

Wat doet Plan International?

  • We inventariseren waar kinderen en hun families nu dringend behoefte aan hebben
  • Ons noodhulpteam deelt hulpmaterialen uit aan getroffen gezinnen
  • We hebben tot nu toe 105 noodhulppakketten met matjes en dekens uitgedeeld
  • We hebben tot nu toe 30 pakketten met menstruatieproducten uitgedeeld aan meisjes en vrouwen
  • We kijken naar de mogelijkheden voor het verstrekken van cash grants (contant geld)

Bij het uitdelen van de noodhulppakketten en het verlenen van hulp houden we ons natuurlijk aan de coronamaatregelen om de gezondheid van bewoners en hulpverleners te beschermen.

rijwilliger van Plan in actie na overstromingen en schade door cycloon in Indonesië

Meisjes en vrouwen kwetsbaarder

De medewerkers, vrijwilligers en partners van Plan International Indonesië zijn gelukkig veilig en wel. Onze Plan-collega’s in Indonesië bekijken nu welke extra capaciteit of ondersteuning er nodig is bij het verlenen van de noodhulp en hoe veilig het in het gebied is. Zo kunnen we hopelijk zoveel mogelijk meisjes en vrouwen steunen met onderdak en bescherming omdat zij het meest kwetsbaar zijn tijdens een ramp.

Lees meer over hoe Plan International noodhulp biedt
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.