Twee vriendinnen verdwenen spoorloos uit het dorp

In de afgelegen gebieden van Noord-Vietnam verdwijnen steeds meer meisjes. Ze zijn amper dertien jaar oud als ze verdwijnen in de handen van ontvoerders om vervolgens als bruid te worden verkocht in buurland China. Volledig tegen hun eigen wil worden ze beroofd van hun rechten en hun jeugd.

Dinh (18) had altijd veel vertrouwen in anderen. Helaas zorgde dit er bij haar voor dat ze terecht kwam in een ware nachtmerrie. Op haar vijftiende ging ze samen met haar vriendin Lia naar de markt. Twee mannen boden de meisjes een lift naar huis aan. Ze accepteerden het aanbod, want het was nog een lang stuk lopen terug naar het dorp. Al snel werd het de meisjes duidelijk dat de auto hen niet naar huis bracht, maar de andere kant op reed.

Dinh werd ontvoerd en ontsnapte
Dinh

Verkocht als bruid

Ergens onderweg werden Dinh en Lia uit elkaar gehaald. Dinh werd meegenomen naar China, waar ze opgesloten werd in een huis. Ze kreeg te horen dat ze verkocht zou worden als bruid. De ontvoerders bedreigden Dinh met een wapen en namen foto’s van haar. Die waren voor haar kopers. Ze kreeg te horen dat ze haar zouden neerschieten als ze niet zou trouwen. Dinh probeerde verschillende keren te ontsnappen uit het huis. En na acht maanden opgesloten te hebben gezeten, lukte het haar. Dinh heeft geluk gehad. De meeste meisjes lukt het niet om te ontsnappen of om in contact te komen met de buitenwereld.

Lees ook: De verdwenen meisjes van Vietnam

Al haar rechten kwijt

In het internationaal recht is een gedwongen huwelijk verboden. Toch zijn er wereldwijd nog steeds miljoenen slachtoffers. “Op het moment dat een meisjes is verkocht als bruid, is zij al haar rechten kwijt”, vertelt Sharon Kane, directeur van Plan in Vietnam. “Haar recht om naar school te gaan en al haar dromen voor een beter leven zijn in een klap weg. Veel slachtoffers hebben te maken met huiselijk en seksueel geweld door toedoen van hun nieuwe echtgenoten. Ze hebben niet alleen psychische problemen, maar lopen ook de kans op ernstige lichamelijke klachten wanneer zij – als pubermeisje nog maar – worden gedwongen om moeder te worden terwijl hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en geboorte.

Op het moment dat een meisjes is verkocht als bruid, is zij al haar rechten kwijt

Lia nog steeds vermist

Terwijl Dinh weer veilig thuis is, heeft het verhaal niet zo’n goede afloop voor haar buurvrouw Vu (39). Haar dochter Lia is nog steeds vermist. Ook Dinh heeft geen idee waar ze kan zijn. Vu maakt zich constant zorgen om haar dochter en wat ze moet doorstaan. Ze weet heel goed wat haar als verhandeld meisje nu kan overkomen. Ook Lia’s broer Sung (17) is ontzettend ongerust. Lia was zijn beste vriend, ze deden alijd alles samen. Hij heeft er alles aan gedaan om zijn zus te vinden, maar zonder succes.

Moeder van Lia die nog steeds spoorloos is
De moeder van Lia

Sung praat liefdevol en open over zijn zus. In de bergen is geen enkele vorm van ondersteuning voor gezinnen zoals de zijne. Geen hulp om gesteund te worden in hun grote verlies. Het enige dat hij en zijn moeder nog hebben van Lia, zijn herinneringen en een foto aan de muur in het ouderlijk huis.

Onbekend probleem

Helaas weten veel bewoners van de Vietnamese dorpen dicht bij de grens nog niet dat hun dochters gevaar lopen om slachtoffer van mensenhandel te worden. Met enorme valleien en steile bergen tussen de verschillende dorpen, gaat het nieuws niet snel van het ene dorp naar het andere. Er zijn geen meldingen op tv dat mensen op de hoogte brengt van een vermist kind en de politie in de regio heeft maar beperkte middelen om een zoekactie op te zetten. Het is moeilijk om de ontvoerde meisjes te redden uit hun vreselijke situatie. Meisjes die wel gered worden, hebben bij terugkomst in het dorp vaak te maken met vooroordelen en stigmatisering. Zo zijn ze opnieuw slachtoffer. De enige optie is vaak om ergens anders opnieuw te beginnen.

Lees ook meer over het Missing Child Alert tegen kinderhandel

Plan voorkomt nieuwe slachtoffers

Officiële aantallen spreken over driehonderd gevallen van mensenhandel in de afgelopen drie jaar. Het aantal slachtoffers is waarschijnlijk nog vele malen groter dan officieel bekend, omdat veel gezinnen niet hun dochter als vermist opgeven bij de politie. De Child Helpline, mede opgezet door Plan, kreeg in de laatste drie jaar al meer dan 8.000 meldingen .

Om anderen te behoeden dat hen ditzelfde overkomt, maakt Plan mensen bewust van de gevaren door voorlichting te geven op scholen en in de dorpen. Vooral meisjes moeten weten wat de gevaren zijn van mensenhandel. Plan lobbyt daarnaast samen met de Blue Dragon Children’s Foundation en Hagar International bij de overheid om meer te doen om vermiste meisjes te vinden, hen te helpen hun leven weer op te pakken en de daders te straffen.

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.