De verdwenen meisjes van Vietnam

In de afgelegen gebieden van Noord-Vietnam verdwijnen steeds meer meisjes. Ze zijn amper dertien jaar oud als ze verdwijnen in de handen van ontvoerders om vervolgens als bruid te worden verkocht in buurland China. Volledig tegen hun eigen wil worden ze beroofd van hun rechten en hun jeugd.

Te weinig bruiden in China

In China bestaat van oudsher een voorkeur voor een mannelijke erfgenaam; daarom laten veel vrouwen zich aborteren als zij zwanger blijken van een meisje. Het gevolg is een groot tekort aan meisjes. Daarom worden steeds vaker meisjes uit Vietnam als bruid verhandeld in China. De Chinese familie betaalt aan de ontvoerders naar schatting zo’n € 4.000. Een schijntje vergeleken met de soms wel € 13.000 die ze zouden moeten betalen voor een bruid uit hun eigen land. Dit grote verschil zorgt ervoor dat steeds meer meisjes van het Vietnamese platteland worden weggerukt van hun familie en hun thuis, om te trouwen met een onbekende man in China.

Lees ook: Twee vriendinnen verdwenen spoorloos uit het dorp

Mi is spoorloos

Moeder van Mi die werd ontvoerd en verkocht
De moeder van Mi

Do (56) woont in zo’n afgelegen bergdorp in het noorden van Vietnam. Ze is ongeneeslijk ziek en heeft nog maar één wens: haar dochter Mi (18) in levenden lijve zien. Maar twee jaar geleden verdween Mi plotseling na een bezoek aan de markt. Toen de familie merkte dat hun dochter niet thuis kwam, zijn ze haar meteen gaan zoeken. Verkopers op de markt hadden gezien dat ze door twee mannen werd gevolgd toen ze terug naar huis liep. Dat was de enige informatie die er was.

Schoonzus van Mi die werd ontvoerd en verkocht
De schoonzus van Mi

Vrijwillig meegaan

Naast dat er meisjes worden meegenomen op een onbewaakt moment, gaan sommigen vrijwillig mee omdat hen een goede baan in China wordt beloofd. De ontvoerders winnen het vertrouwen van een meisje en brengen eerst maanden door met haar. Ze doen zich voor als een nieuwe kennis of zelfs vriendje, voordat ze uiteindelijk vertellen dat ze haar kunnen helpen aan een baan in China. Met de overtuiging dat de lonen hoger zijn en het leven daar beter is, pakken veel meisjes deze kans om hun familie te helpen. Pas als ze de grens met China over zijn, ontdekken ze dat ze zijn bedrogen.

Lees ook meer over het Missing Child Alert tegen kinderhandel

Onbekend probleem

Helaas weten veel bewoners van de Vietnamese dorpen dicht bij de grens nog niet dat hun dochters gevaar lopen om slachtoffer van mensenhandel te worden. Met enorme valleien en steile bergen tussen de verschillende dorpen, gaat het nieuws niet snel van het ene dorp naar het andere. Er zijn geen meldingen op tv die mensen op de hoogte brengen van een vermist kind en de politie in de regio heeft maar beperkte middelen om een zoekactie op te zetten. Het is moeilijk om de ontvoerde meisjes te redden uit hun vreselijke situatie. Meisjes die wel gered worden, hebben bij terugkomst in het dorp vaak te maken met vooroordelen en stigmatisering. Zo zijn ze opnieuw slachtoffer. De enige optie is vaak om ergens anders opnieuw te beginnen.

platteland van bergdorp Vietnam waar veel meisjes worden ontvoerd en verkocht als kindbruid in China

Plan voorkomt nieuwe slachtoffers

Officiële aantallen spreken over driehonderd gevallen van mensenhandel in de afgelopen drie jaar. Het aantal slachtoffers is waarschijnlijk nog vele malen groter dan officieel bekend, omdat veel gezinnen niet hun dochter als vermist opgeven bij de politie. De Child Helpline, mede opgezet door Plan, kreeg in de laatste drie jaar al meer dan 8.000 meldingen.

Om anderen ervoor te behoeden dat hen ditzelfde overkomt, maakt Plan mensen bewust van de gevaren door voorlichting te geven op scholen en in de dorpen. Vooral meisjes moeten weten wat de gevaren zijn van mensenhandel. Plan lobbyt daarnaast samen met de Blue Dragon Children’s Foundation en Hagar International bij de overheid om meer te doen om vermiste meisjes te vinden, hen te helpen hun leven weer op te pakken en de daders te straffen.

 

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.