Samuon kookt soep voor de hele familie, mét verse ingrediënten

Samuon is 13 jaar oud en woont in Cambodja. Trots deelt ze met ons haar geheime recept voor een heerlijke soep: de verse groenten uit de moestuin van haar familie. Als een geboren chef-kok doet ze stap voor stap de bereidingswijze uit de doeken…

Sinds het overlijden van haar moeder kookt Samuon elke middag en avond voor haar jongere broer en haar vader, die ernstig ziek is. Een hele verantwoordelijkheid die op haar schouders rust. Maar dat ziet Samuon niet als een last.

Het geheim van de soep

Met een brede glimlach leidt ze ons rond in haar moestuin: “7 verschillende groenten kweek ik hier, die ik ook zelf klaarmaak. Een klein stukje vis zorgt voor de smaak. Het geheim van mijn soep zit ‘m in de verse ingrediënten!”

Hoe het komt dat ze zoveel weet over gezond eten? “Ik volg een opleiding over gezonde en afwisselende voeding. Tuinieren leer ik in de moestuin op school. Alles wat ik zie op school, pas ik ook thuis toe.”

Veel kinderen in Cambodja zijn ondervoed en hebben geen toegang tot drinkbaar water, thuis en op school. Via het project van Plan Cambodja krijgen jongeren praktische informatie over tuinieren en gezonde voeding. De leerlingen staan zelf in voor het onderhoud van de moestuin op school. Bovendien komen de zelfgekweekte groenten op hun eigen bord terecht, tijdens de lunch. Tenslotte nemen de leerlingen hun kennis ook mee naar huis, die ze toepassen in de eigen moestuin en de keuken thuis.

Wil jij op de hoogte blijven van onze programma’s op het gebied van onderwijs, bescherming, werkgelegenheid en hygiëne? Volg ons dan via de nieuwsbrief.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.