Alleen achtergebleven in de droogte

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor het leven van kinderen, met name meisjes, op het platteland in Cambodja. Wanneer het land te droog wordt, vertrekken veel arme boeren op zoek naar werk naar het buitenland en blijven de kinderen thuis alleen achter. Tein (19) en haar broertje Narin (14) wonen al meer dan tien jaar alleen sinds hun ouders op zoek zijn gegaan naar werk in Thailand.

De harde muziek doet de schoolmuren trillen en overal hangen kleurrijke linten en ballonnen. Het is nog vroeg in de ochtend, maar de scholieren in Siem Reap, in het noorden van Cambodja, zijn al volop het Khmer Nieuwjaar aan het vieren. Iedereen is opgewekt want vandaag is een van de belangrijkste nationale feestdagen en het begin van twee weken vakantie.

Klimaatverandering CambodjaTein kan echter niet lang feestvieren. Ze springt op haar bromfiets en rijdt naar huis, in de brandende hitte langs de eindeloze rijstvelden waar de modder barst van de droogte. Iedere ochtend rijdt ze vier kilometer naar school, ze is het enige meisjes uit haar dorp dat nog naar school gaat. ‘‘Andere meisjes zijn na het zesde jaar met school gestopt. Ze zijn al getrouwd’’, zegt ze.

Lees ook: Vandaag kwetsbaar, morgen leiders

Zorgen voor haar broertje

Bij thuiskomst is haar broertje al terug van school en Tein haast zich om wat ​​rijst voor hem te koken. Ze glimlacht als ze haar broertje ziet eten, hij is klein voor zijn leeftijd en is kortgeleden ziek geweest, ze is blij dat hij weer een goede eetlust heeft.

Tein en Narin wonen al meer dan tien jaar alleen. Toen Tein acht was, gingen haar ouders op zoek naar werk buiten Cambodja, zoals veel volwassenen in het dorp hebben gedaan. “In het begin was het moeilijk om voor mijn broer te zorgen, maar nu ben ik het gewend”, zegt Tein.

Haar ouders komen slechts één keer per jaar naar huis, de rest van de tijd blijft het gezin telefonisch contact houden. Soms kunnen ze Tein een beetje geld sturen om eten te kopen. ‘‘Ik mis mijn ouders meer dan vroeger’’, zegt Tein. ‘‘Toen ik klein was, vergat ik het even als ik met mijn vrienden speelde. Nu begrijp ik hoe moeilijk het ook voor hen is.’’

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Klimaatverandering

Het dorp waar Tein woont heeft altijd geworsteld met armoede, droogte en slechte bereikbaarheid, maar de problemen zijn de afgelopen tien jaar verergerd. Steeds meer mensen werden gedwongen om ergens anders werk te gaan zoeken. Een grote factor hierbij is de klimaatverandering. Het droge seizoen is langer en heter geworden, en de rijstgewassen leveren niet meer twee oogsten per jaar op zoals vroeger.

Klimaatverandering Cambodja

Ik moet voor 5 uur ’s ochtends vertrekken om water uit de put te halen. Als ik dat niet doe, zullen anderen me voor zijn en zal de bron de rest van de dag leeg zijn

De klimaatverandering heeft ook het regenseizoen verergerd. Er zijn vaak onvoorspelbare overstromingen en stormen. Regelmatig komt het water het huis binnen, bederft het vuile water hun voedsel en brengt het besmettelijke ziekten met zich mee. Tein en Narin hebben allebei meerdere keren last van koorts en diarree gehad. Ook de school is om de zoveel tijd gesloten als de klaslokalen zijn overstroomd.

Nu is het hete droge seizoen bijna ten einde, het was elke dag bijna 40 graden. ‘‘Ik ben erg bezorgd. De problemen die klimaatverandering veroorzaakt, zijn al zo ernstig. Wat gaat er in de toekomst gebeuren?’’ Vraagt ​​Tein zich af.

Lees ook: Goed voorbereid op een ramp

‘‘De situatie van mijn familie motiveert me om te studeren’’

Het is laat in de middag en Tein maakt haar huiswerk af. Ze mag de tafel bij het huis van haar buren gebruiken omdat ze zelf geen meubels hebben. Vaak staat Tein vroeg op om haar huiswerk af te maken, omdat de huishoudelijke taken zoveel tijd in beslag nemen. Ondanks alles is ze een van de beste leerlingen in haar klas. ‘‘De situatie van mijn familie motiveert me om te studeren. Ik wil mijn ouders helpen zodat ze weer thuis kunnen komen wonen. Ook wil ik mijn community helpen. Daarom ga ik studeren om lerares te worden zodat ik les kan geven in mijn eigen dorp.’’

Klimaatverandering Cambodja

Het maakt me erg verdrietig dat zoveel kinderen, vooral meisjes, met school stoppen. Ik zal een goede lerares worden en kinderen aanmoedigen om door te gaan met studeren

Straattheater

Tein helpt nu al veel kinderen. Ze leidt een kinderclub opgericht door Plan International, waar kinderen en jongeren leren over hun rechten en waar belangrijke onderwerpen besproken kunnen worden, zoals ook de aanpassing aan de klimaatverandering. De groep gebruikt straattheater om hun boodschap verder te verspreiden. Educatief straattheater is een effectieve manier om informatie te verspreiden in een gemeenschap waar veel mensen niet kunnen lezen.

Daarnaast is Tein betrokken bij de besturing van het dorp, waar ze de problemen van de kinderen aankaart. Zo sprak Tein met het dorpshoofd over hoe vooral meisjes lijden onder het watertekort. Om de gevolgen hiervan te verlichten, stelde Tein een project voor om een ​​kunstmatige waterbron te graven zodat gezinnen ook tijdens het droge seizoen water hebben.

Samen helpen we meisjes als Tein

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.