Sreylen (11): “We hebben allemaal het recht om te sporten”

In de schaduw onder een boom zit de elfjarige Sreylen uit Cambodja bij te komen van het potje volleybal dat ze zonet gespeeld heeft. Samen met haar klasgenootjes staat ze elke pauze op het veld. “Ik wil graag bij het meisjesvolleybalteam, zodat ik voor mijn school kan uitkomen, misschien zelfs op provinciaal niveau.”

Dat er op Sreylens school een volleybalveld is, is niet gebruikelijk. Veel basisscholen in de regio waar ze woont hebben niet de middelen om sportfaciliteiten te bouwen. Tijdens de pauzes of gymlessen moeten de kinderen zich op andere manieren vermaken. “Tot een jaar geleden had onze school ook geen sportveld”, vertelt Sreylen. “Meestal kletste ik in de pauze met vrienden, of gingen we elastieken. Ik wist toen niet eens hoe je een bal moest gooien, laat staan hoe je moest volleyballen. Maar ik wilde het wel heel graag leren.”

Volleyballen vindt Sreylen het leukst. – ©Plan International

Volleybal, voetbal, basketbal

Met steun van Plan International werden er op Sreylens school sportfaciliteiten opgezet. Nu is er een ruime keuze aan verschillende sporten die de kinderen kunnen beoefenen. Naast het volleybalveld is er ook een voetbalveld – met echte goals – en zijn er baskets opgehangen. Ook is er gezorgd voor de bijbehorende ballen en zijn er hoepels aangeschaft.

Ik voel me altijd heel energiek en blij nadat ik gesport heb

“Ik was enorm enthousiast toen we de spullen kregen en kon niet wachten om ermee te spelen”, vertelt Sreylen. “Volleyballen en hoepelen vind ik het leukst. Inmiddels kan ik tien minuten lang hoepelen. En door het volleyballen ben ik sterker geworden! Ik voel me altijd heel energiek en blij nadat ik gesport heb.”

Gezondheid en zelfvertrouwen

Sporten heeft grote voordelen voor kinderen en jongeren. Ze bouwen vaardigheden op, leren gezonde gewoonten aan, werken aan hun gezondheid en zelfvertrouwen en promoten gendergelijkheid.
Als het aankomt op gelijkheid, is sport een mooie plek om te beginnen met het boosten ervan. Bij het sporten zijn de regels voor iedereen gelijk: of je nou een meisje of een jongetje bent. Door te sporten leer je iedereen hetzelfde te behandelen, niet te discrimineren en niet te oordelen over anderen. Sporten, op wat voor manier dan ook, geeft iedereen de kans om zijn of haar mentale en fysieke gezondheid te verbeteren.

Panha (11): “Meisjes kunnen net zo goed volleyballen als jongens.” – ©Plan International

Het recht om te spelen

“Volleybal is niet alleen voor jongens”, vertelt Sreylen. “We hebben allemaal onze sterke kanten en het recht om te spelen.” Sreylens vriend Panha (11) is het daar roerend mee eens. “Ik speel met meisjes én jongens. Voor mij maakt dat niets uit. Meisjes kunnen net zo goed volleyballen als jongens”, zegt hij.

Wil je meer weten over onze wereldwijde projecten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Een mooie sportcarrière

Niet alleen op school, maar ook thuis worden Sreylens volleybal-ambities gesteund. Haar ouders werken als boeren op het land en vinden het belangrijk dat Sreylen regelmatig sport, omdat beweging een goeie manier is om gezond te blijven. “Als ik mijn huiswerk gemaakt heb en geholpen heb met het huishouden, ga ik thuis ook vaak volleyballen met mijn vrienden en mijn zus”, vertelt ze. Zo heeft Sreylen alle mogelijkheden om haar doel na te jagen: het meisjesvolleybalteam. Niets staat een mooie sportcarrière nog in de weg.

Ieder kind moet kunnen sporten

Help jij mee?

Doneer nu
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.