Prey is acht jaar en moet voor zichzelf zorgen

Op het platteland in Siem Reap, in het noorden van Cambodja, staat een donkergroene golfplaten hut. Prey (8) woont hier alleen. Door de klimaatverandering en de droogte trekken veel mensen weg uit het gebied en blijven meisjes zoals Prey alleen achter. Plan International zet zich in om deze kinderen te helpen waar kan.

De ouders van Prey* zijn overleden toen ze nog heel klein was. Een paar weken geleden vond haar veertienjarige zus werk op het land, ver weg van hun huis en nu woont Prey alleen. Haar zeventienjarige broer werkt al sinds zijn tiende op een boerderij in een ander dorp. ‘‘Er zijn ochtenden waarop ik niets te eten heb. Vroeger kookte mijn zus voor ons, maar nu is ze weg. Ik mis haar’’, vertelt Prey. Vandaag heeft ze wat meer te eten, van haar tante die vlakbij woont. Zij heeft het ook niet breed en kan niet voor Prey zorgen, maar soms kruipt Prey haar huis in om er ’s nachts te slapen.

Soms is het wel eng om alleen thuis te zijn

Onderwijs, voedsel en onderdak

Prey heeft nog een broer, die elf jaar oud is. Zo nu en dan komt hij op bezoek en brengt hij eten mee voor Prey. Hij is een monnik in opleiding in een nabijgelegen boeddhistische tempel. Hij krijgt daar onderwijs, voedsel en onderdak, waardoor hij, net als vele andere jongens, besloot monnik te worden. Elke paar weken fietst hij in zijn oranje gewaad naar huis om zijn kleine zusje te bezoeken.

Klimaatverandering Cambodja2

Lees ook: ‘‘Alleen achtergebleven in de droogte’’

 “We maken ons grote zorgen”

Onlangs is kinderrechtenexpert Chann Sophon van Plan International bij Prey op bezoek geweest. Buurtbewoners hadden de medewerkers van Plan op de hoogte gebracht van haar situatie en Sophon heeft het meisje meerdere keren bezocht. Plan heeft ook de autoriteiten op de hoogte gebracht, maar zij hebben te weinig middelen om in te grijpen.

‘‘We maken ons grote zorgen om Prey, ze is ondervoed en verwaarloosd. Daarnaast loopt ze gevaar mishandeld te worden of slachtoffer te worden van mensenhandel. In de buurt waar ze woont hangt vaak een groep mannen rond die veel alcohol en drugs gebruiken’’, vertelt Sophon. Helaas zijn er veel kinderen in Siem Reap in vergelijkbare situaties, ze lopen grote risico’s.

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Een opleiding en een veilig onderkomen

Plan International spant zich in om het leven van Prey te verbeteren. Sophon wil Prey’s oudere zus aanmoedigen om een beroepsopleiding te volgen die Plan voor jongeren organiseert. De opleiding zou haar de mogelijkheid geven om verkoper, schoonmaker of hotelreceptionist te worden. Het toeristisch centrum van Siem Reap, dat veel werkgelegenheid biedt voor mensen in de dienstensector, ligt op een uur rijden. Terwijl haar grote zus de opleiding volgt, zou Prey kunnen verblijven in een speciaal onderkomen voor meisjes en vrouwen van Plans partnerorganisatie. Daar kan ze aansterken en veilig verblijven.

Wij kunnen geen beslissingen voor de familie nemen, we kunnen ze alleen adviseren en ondersteunen en hopen dat ze een goede beslissing nemen.

De gevolgen van klimaatverandering voor meisjes

Klimaatverandering speelt een grote rol in de levens van kinderen, en vooral meisjes, op het platteland van Cambodja. Het droge seizoen is heter en langer geworden, wat leidt tot voedsel- en watertekorten, waardoor mensen wegtrekken uit het gebied, zoals ook Prey’s familie. “Bovendien hebben we duidelijk bewijs dat deze lastige situatie vanwege het klimaat tot meer huiselijk geweld leidt, omdat mensen zich ongemakkelijk voelen en prikkelbaarder zijn”, vertelt Sophon.

Ook de afwezigheid van meisjes op school is een gevolg van klimaatverandering. Sommige scholen hebben geen water tijdens het droge seizoen, wat betekent dat meisjes zich niet kunnen wassen als ze ongesteld zijn en dan niet naar school gaan. De hitte veroorzaakt daarnaast ziektes, en het halen van water of het doen van ander huishoudelijk werk in de hitte kan zo’n last zijn voor meisjes dat ze geen tijd of energie meer over hebben voor school.

Lees ook: ‘Vandaag kwetsbaar, morgen leiders’

Klimaatverandering Cambodja3

Leren over het klimaat

Om deze kinderen te helpen gaat Plan International samen met de lokale community’s, scholen en partnerorganisaties de uitdagingen aan die klimaatverandering met zich meebrengt. Naast praktische hulp, zoals bij het planten van bomen en het bouwen van dammen, wil Plan International de plaatselijke bevolking meer leren over het veranderende klimaat. Door het onderwijzen van leraren, gemeenschapsleiders en kinderen over de gevolgen van klimaatverandering kunnen zij hier beter op inspelen. Ook geeft Plan trainingen aan jongeren, met name vrouwen, over hoe ze hun leven kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat.

*Naam gewijzigd wegens privacy

Samen helpen we meisjes zoals Prey aan een betere toekomst

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

 

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét geboortebewijs)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

kerstkaarten goed doel
Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.