Voormalig sponsorkind Tort maakt haar dromen waar

Op een steenworp afstand van de school waar de Cambodjaanse Tort (25) lesgeeft, doemen de wereldberoemde torens van de tempel van Angkor Wat op uit het regenwoud. Maar de schoolkinderen laten zich niet afleiden door de pracht en praal van de tempel. In de klaslokalen wordt stil en geconcentreerd gewerkt.

In het lokaal van Tort hangt een levendige sfeer. Ze wordt omringd door vrolijke kinderen aan wie ze het Khmer alfabet uitlegt. Tort is anders dan de meeste andere Cambodjaanse vrouwen: ze werd geboren met maar één arm.

Als voormalig sponsorkind van Plan International wist ze al jong dat goed onderwijs haar enige kans was op onafhankelijkheid. Ze deed hard haar best op school, studeerde af en werkt nu als basisschooldocent. Maar de vastberaden jonge vrouw wil nog verder gaan.

Ambities

Twee jaar geleden droomde Tort ervan om docent Engels te worden op een middelbare school. In haar vrije tijd gaf ze gratis Engelse les aan jonge kinderen in haar dorp. “Als een bedankje, omdat ik zelf zo veel had aan de steun die ik kreeg van Plan International,” legt ze uit. “Ik was een van de eerste kinderen in mijn dorp dat gesponsord werd. Ik schreef mijn toenmalige sponsors graag brieven over mijn leven en mijn dorp. Ik heb al hun brieven nog steeds bewaard.”

Inmiddels werkt Tort overdag als basisschooldocent en studeert ze in de avond aan de universiteit van Siem Reap om docent Engels te worden. “Plan liet mij het belang van goed onderwijs zien. Dit inspireerde mij om docent te worden.”

Lees ook: "Ik wil niet zielig gevonden worden"

“Phnom Penh is te turbulent”

Eigenlijk wilde Tort gaan studeren in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Maar dat is te ver weg van haar familie, die haar bijna dagelijks bezoekt op weg naar of op de terugweg van de basisschool. Ook is de hoofdstad niet ingericht op mensen met een handicap. “Het leven in Phnom Penh is te turbulent,” legt ze uit. “Bovendien is het verkeer veel chaotischer. Door de stad reizen op een bromfiets is voor een vrouw met een handicap veel te gevaarlijk.”

Door de stad reizen op een bromfiets is voor een vrouw met een handicap veel te gevaarlijk.

Wonen in het centrum

Tort heeft nog een nieuwtje: ze woont niet meer bij haar ouders, maar in een appartement met andere vrouwelijke studenten in het centrum van Siem Reap. Ze focust zich helemaal op haar werk en opleiding. Ze helpt ook andere mensen met een handicap die het minder goed hebben dan zij door geld op te halen met allerlei verschillende activiteiten.

Meer van dit soort verhalen in je inbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Ambassadeur

In 2019 reisde Tort voor het eerst naar het buitenland, een droom die uitkwam! Op uitnodiging van de Finse regering mocht ze spreken als Plan International-ambassadeur in Helsinki. Hier sprak ze over haar leven en haar community, maar ook over de gevolgen van klimaatverandering voor arme boerenfamilies in Cambodja. Het land is grotendeels afhankelijk van landbouw en dus erg gevoelig voor veranderende weersomstandigheden.

Maar Tort heeft nog een aantal onvervulde dromen. Zodra ze niet meer de dubbele last heeft van werken en studeren tegelijk, wil ze graag gratis lesgeven aan de jongste kinderen in haar community. Ze hoopt hen zo de beste kans op een goede toekomst te kunnen geven.

Samen helpen we meer kinderen aan een betere toekomst

Help jij mee?

Sponsor een kind
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.