Sarah werd seksueel uitgebuit maar jaagt nu haar dromen na

Elke dag worden er in de Dominicaanse Republiek meisjes uitgebuit door toeristen. Meisjes die soms nog geen twaalf jaar oud zijn. Zo ook Sarah*, die als kind seksueel uitgebuit werd, maar nu haar dromen najaagt. Ze wil een rolmodel zijn voor meisjes zoals zij.

Sarah was pas twaalf toen ze op straat terechtkwam. De jaren daarvoor waren getekend door mishandeling. Eerst door de man van haar oma, die haar aanraakte “op plekken waar ik niet aangeraakt wilde worden”, en later door haar ouders die haar regelmatig sloegen.

Sarah werd vanaf haar twaalfde seksueel uitgebuit
Sarah werd vanaf haar twaalfde seksueel uitgebuit

Moederziel alleen

Toen ze op die eerste nacht moederziel alleen op straat rondzwierf, had ze geen idee hoe ze voor eten en onderdak kon zorgen. Dus toen een man haar geld aanbood in ruil voor seks zei ze ja. “Ik was wanhopig,” zegt ze geëmotioneerd.

Geld in ruil voor seks

Jaarlijks worden er in de Dominicaanse republiek duizenden meisjes en jonge vrouwen seksueel uitgebuit. Meisjes zoals Sarah, die vaak kwetsbaar zijn, opgroeiden in armoede en te maken kregen met geweld, misbruik en verwaarlozing.

Lees ook: Doreen werd uitgebuit als kind maar heeft nu een eigen bedrijf

Toeristen

Het grootste deel van de daders komt uit de Dominicaanse Republiek, maar er zijn ook veel toeristen uit Europa en Noord-Amerika die betalen voor seks met jonge meisjes. Zij bieden soms wel honderden euro’s per nacht, waardoor ze voor de meisjes een aantrekkelijke keuze zijn.

Ook voor Sarah. Samen met een 11-jarig vriendinnetje verhuisde ze naar Punta Cana, de grootste toeristentrekpleister in de Dominicaanse republiek, om geld te verdienen.

“We hadden seks met toeristen, in ruil voor geld,” vertelt ze. “’S avonds gingen we naar casino’s of het strand. Ik trok dan een mooie jurk aan en deed make-up op. De pooiers die we leerden kennen zorgden voor de klanten, in ruil voor een deel van de inkomsten. Soms, als ik de huur moest betalen, werkte ik ook overdag.”

Drugsgebruik

“Het was verschrikkelijk,” zegt ze. “Soms ging ik met mannen naar bed die vertrokken zonder te betalen. Veel meisjes gebruikten cocaïne om de nachten door te komen.” Zelf is Sarah, nu 19, gelukkig nooit drugs gaan gebruiken.

Veel meisjes gebruikten cocaïne om de nachten door te komen

Sarah werkt nu in een kapsalon
Sarah werkt nu in een kapsalon

De cirkel doorbreken

Wel zat ze zes jaar lang vast in een vicieuze cirkel van seks en armoede. Tot ze, nu iets meer dan een jaar geleden, een vrouw ontmoette die haar hielp deze cirkel te doorbreken. “Ze huurde een kamer voor me zodat ik geen seks hoefde te hebben met toeristen en zorgde voor medicijnen tegen een infectie.”

Ook gaat Sarah nu naar een psycholoog, die haar helpt haar ervaringen te verwerken. “De psycholoog leerde me dat je je lichaam niet hoeft te verkopen om geld te verdienen. Er is ook ander werk.”

Nu werkt Sarah in een kapsalon en krijgt ze een vast salaris. Haar manager en de klanten zijn zeer gecharmeerd van haar professionaliteit en leergierigheid.

“Ik vind het fijn in de salon, het is een ontspannen plek”, zegt ze. Een groot contrast met haar vroegere werkplekken.

Een lange weg

Maar Sarah heeft nog een lange weg te gaan. Ze vindt het nog altijd moeilijk om te ontspannen. Tijdens het vertellen van haar verhaal zit ze op haar bed in een klein kamertje waar ze mag wonen tot ze zich een eigen woning kan veroorloven. Het is een warme dag, maar haar jas houdt ze aan. Haar lichaam aan anderen laten zien heeft ze al genoeg gedaan.

Op de hoogte blijven van onze strijd tegen seksuele uitbuiting? Schrijf je in voor de nieuwbrief van Plan International

Down to Zero

Veel van de ondersteuning die ze ontvangen heeft kwam van het Down to Zero programma van Plan International en partners. Een programma gericht op het volledig uitbannen van seksuele uitbuiting in tien landen, waaronder de Dominicaanse Republiek.

Hierin wordt gewerkt aan veilige plekken voor kinderen als Sarah, waar ze beschermd worden en leren seksueel geweld te herkennen en aan te geven bij de autoriteiten.

Daarnaast zijn sinds de start van het project meer dan 6.000 jongens en meisjes uit het hele land opgeleid om op te komen voor de rechten van kinderen. Ook bedrijven in de toeristensector, waaronder veel hotels, kregen trainingen om de seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen.

“Ik vind het fijn in de salon, het is een ontspannen plek”
Sarah: “Ik vind het fijn in de salon, het is een ontspannen plek”

Dromen najagen

Nu Sarah haar verleden achter zich heeft gelaten wil ze andere meisjes die seksueel uitgebuit worden helpen. “Het is mijn droom ooit psycholoog te worden en meisjes die net als ik verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt te ondersteunen. Ik wil wonden helpen genezen en een rolmodel zijn.”

Als je dromen hebt moet je ze najagen

Maar eerst moet ze haar opleiding afmaken. Omdat ze op haar twaalfde al gestopt is met school heeft ze een achterstand opgelopen. Toch houdt dat Sarah niet tegen. “Als je dromen hebt moet je ze najagen,” zegt ze met een glimlach. “Het leven is een proces. Je moet elke dag vechten voor wat je wil.”

*Naam is gewijzigd vanwege identiteitsbescherming.

Strijd mee tegen seksuele uitbuiting van meisjes en jonge vrouwen

Doneer nu!

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.