Samrawit voorkwam haar eigen kindhuwelijk

Toen de Ethiopische Samrawit (15) van haar ouders hoorde dat ze moest trouwen, besloot ze direct om haar mentor om hulp te vragen. “Ik was doodsbang toen mijn ouders naar school moesten komen, maar ik wilde niet trouwen en mijn ouders weigerden naar me te luisteren.”

Samrawit komt uit de regio Amhara in Ethiopië. In deze regio trouwt 45 procent van de meisjes voor haar achttiende verjaardag. Samrawit zou bijna een van deze meisjes worden, maar stak daar een stokje voor. “Door de girls’ club weet ik wat de gevolgen van een kindhuwelijk kunnen zijn. Ik vertelde mijn ouders hierover en zei dat ik niet wilde trouwen, maar ze luisterden niet. Daarom besloot ik naar mijn mentor te gaan.”

Girl from Ethiopie

Lees ook: Sravani heeft al tien kindhuwelijken gestopt

Hulp van school

Toen Samrawit haar zorgen had uitgesproken, nam de school contact op met haar ouders. Samrawits vader en moeder kwamen op school om de situatie te bespreken. De mentor en een bemiddelaar  legden uit dat een kindhuwelijk veel negatieve gevolgen heeft en waarschuwden haar ouders: ze zouden de politie informeren als ze Samrawit toch zouden uithuwelijken. In Ethiopië is het voor meisjes onder de achttien jaar bij wet namelijk verboden om te trouwen.

Gewoon naar school

De mentor en bemiddelaar van de girls’ club voerden twee weken lang gesprekken met de ouders van Samrawit. Uiteindelijk waren ze overtuigd en ging het huwelijk niet door. Nu mag Samrawit gewoon haar school afmaken. “Mijn ouders begrijpen nu dat een kindhuwelijk hele erge gevolgen kan hebben. Ze zijn niet meer boos op me en ze zijn blij dat het zo goed gaat op school.”

Wil je meer weten over wat Plan International voor meisjes als Samrawit doet? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Girls’ club

Inmiddels zit Samrawit in de brugklas en is ze lid geworden van de girls’ club. Daar leren zij wat hun rechten zijn en voor zichzelf op te komen. Ook is ze lid van de leerlingenraad, waar aandacht wordt besteed aan de obstakels die meisjes soms moeten overwinnen om onderwijs te kunnen volgen. De meisjes krijgen hier ook lessen in leiderschap.

Zo helpt Plan meisjes als Samrawit

Het afgelopen jaar zijn drie meisjes van Samrawits school ontkomen aan een kindhuwelijk. De girls’ club van haar school speelde daar een belangrijke rol bij. In samenwerking met een lokale partner (Ethiopian Center for Development) richtte Plan International deze club op, met als doel kindhuwelijken te voorkomen en de barrières voor onderwijs voor meisjes weg te nemen. Zo kunnen meisjes als Samrawit naar school stappen, in plaats van in een huwelijk.

Samen beschermen we meisjes als Samrawit tegen kindhuwelijken.

Help je mee?

Doneer eenmalig € 5

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.