Rosaline helpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Toen de eerste besmetting van het coronavirus in Guinee op 13 maart 2020 werd gemeld, nam de regering maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Maar het land heeft een zwak gezondheidssysteem en had het voor de komst van het coronavirus al moeilijk om goede zorg te garanderen. Rosaline (31) draagt haar steentje bij in de strijd tegen corona in haar community.

De coronacrisis roept bij de 31-jarige Rosaline herinneringen op aan de ebola-epidemie. Die heeft de gezondheidszorg in het land ernstig aangetast. Rosaline woont in de stad Guéckédou, in het zuiden van Guinee. In haar community is iedereen zeer alert omdat in 2014 daar het eerste geval van ebola werd geregistreerd.

Bekende gewoontes

“Sinds het coronavirus in ons land is, hebben alle huishoudens de gewoontes uit de tijd van ebola hervat. We hebben hierbij niet gewacht op hulp. Mijn kinderen zijn al gewend om handen te wassen. Als ik niet thuis ben, vragen mijn kinderen aan iedereen die langs komt hun handen eerst te wassen met zeep voordat ze ons erf betreden”, legt Rosaline uit.

Rosaline helpt haar kinderen om handen te wassen.

De community nam het voortouw

Hoewel er vooralsnog geen coronabesmettingen zijn gemeld in Guéckédou, heeft de community het voortouw genomen door zelfgemaakte handenwasinstallaties voor hun huizen te installeren om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Ik ben erg blij om te zien dat dit in de meeste huishoudens in Guéckédou het geval is”, zegt Rosaline.

“We hebben niet veel nodig om onszelf te beschermen. Degenen die het zich kunnen veroorloven hebben complete handenwaspakketten kunnen kopen, anderen gebruiken kleine jerrycans met chloor. Het belangrijkste is om de juiste hygiënepraktijken na te leven.”

Lees ook: De zeepmakende moeders uit Guéckédou

In eerste instantie paniek

Toen de eerste coronabesmetting werd bevestigd in de Guinese hoofdstad Conakry, brak er in eerste instantie paniek en angst uit. Sommigen dachten namelijk dat het virus in de lucht zat en dat er geen manier was om het te vermijden.

Het duurde een paar dagen voordat duidelijk werd dat de beste manier om besmetting te voorkomen goede hygiëne is: handen regelmatig met zeep wassen en het schudden van handen vermijden. Dit advies was niet nieuw voor veel Guineeërs omdat hetzelfde gedrag werd aangenomen tijdens de ebola-epidemie.

Rosaline helpt haar zoon met handen wassen.

In de tijd van ebola heb ik acht familieleden verloren. Ik verloor mijn moeder, twee broers, mijn oom, drie neven en nichten en mijn jeugdvriendje. Zelf heb ik de ziekte net overleefd.

Voorop in de strijd tegen het coronavirus

“In de tijd van ebola heb ik acht familieleden verloren. Ik verloor mijn moeder, twee broers, mijn oom, drie neven en nichten en mijn jeugdvriendje. Zelf heb ik de ziekte net overleefd”, vertelt Rosaline.

Ze heeft zich aangesloten bij een lokaal team in Guéckédou om inwoners te informeren over de maatregelen die zij moeten nemen tijdens de coronapandemie. Dit team is opgericht door Plan International tijdens de ebola-epidemie en loopt nu voorop in de strijd tegen het coronavirus in de regio. Er zijn ook hygiënekits uitgedeeld en handwasinstallaties ingericht bij de ingang van 29 openbare gebouwen, waaronder drie moskeeën en drie kerken.

Lees ook: Zo strijdt Plan International tegen corona

Guéckédou als voorbeeld

“Ik heb er vertrouwen in dat met de juiste maatregelen het coronavirus niet om zich heen zal grijpen in onze community. We hopen een voorbeeld te zijn voor andere community’s in Guinee. Voor de inwoners van Guéckédou biedt Plan International enorme steun. We zijn trots op deze organisatie, die altijd aan onze zijde is gebleven in moeilijke tijden”, zegt Rosaline.

Help Plan International in de strijd tegen het coronavirus

Red levens

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.