De Girls’ Club strijdt tegen kindhuwelijken in Guinee

Fatoumata (20) strijdt voor de rechten van meisjes in haar gemeenschap in Guinee. Als voorzitter van de plaatselijke Girls’ Club voert ze samen met haar vriendinnen campagne tegen kindhuwelijken en gendergerelateerd geweld.

Kindhuwelijken komen nog veel voor in Guinee, maar liefst 47 procent van de meisjes trouwen voor hun achttiende verjaardag. De situatie wordt verergerd door armoede en een gebrek aan onderwijs voor meisjes. Uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de vrouwen die geen onderwijs hebben gehad voor hun achttiende zijn getrouwd, terwijl dat percentage bij meisjes die wél hun middelbare hebben afgerond op 26 procent ligt. (Girls Not Brides, 2020). Door de coronacrisis neemt het aantal kindhuwelijken flink toe. Als er niks verandert zullen er nog meer meisjes worden uitgehuwelijkt.

Lees meer over kindhuwelijken
Fatoumata, meisje in gestreept shirt in Guinee
Fatoumata (20) is president van de Girls’ Club

De Girls’ Club

Fatoumata strijdt voor verandering met de Girls’ Club: “Onze club is in 2018 opgezet en we hebben al meerdere bijeenkomsten georganiseerd, over kindhuwelijken, de strijd tegen meisjesbesnijdenis, onderwijs en manieren om de verspreiding van COVID-19 te stoppen”. Vorig jaar begeleidde Fatoumata met haar team bijna honderd meisjes, waarvan er uiteindelijk velen voor kozen om terug naar school te gaan. Meisjes die niet meer naar school willen worden aangemoedigd om een vak te leren, zodat ze op eigen benen kunnen staan.

“Niet iedereen waardeert het werk dat we doen. Als het gaat over kindhuwelijken zijn er bijvoorbeeld veel families die denken dat we ons bemoeien met hun zaken. Maar we willen ze juist helpen, om meisjes een betekenisvoller en welvarender leven te laten leiden. Het werk dat we doen heeft als doel dat meisjes zich veilig voelen”, legt Fatoumata uit. “De strijd die we voeren is niet gericht tegen onze ouders, maar we willen ze wel bewust maken dat kindhuwelijken en ander misbruik niet goed zijn voor het welzijn en de ontwikkeling van meisjes.”

Lees hier het verhaal van Kadiatou en haar strijd tegen kindhuwelijken

vier meisjes Girls Club Guinee

Strijden voor meisjesrechten

Wanneer de meiden van de Girls’ Club iets horen over een mogelijk kindhuwelijk, vragen ze eerst de leeftijd van de bruid op in het gemeenteregister. “Als we erachter komen dat het meisje nog geen achttien is dienen we een klacht in bij de politie, zodat die de zaak kan onderzoeken. Op deze manier komt niemand onze namen te weten en kunnen de autoriteiten de zaak afhandelen. Als wij zelf op de familieleden van het meisje afstappen, dan is er een kans dat ze ons iets aandoen.”

Ondanks de bedreigingen zullen we de strijd niet staken. We zijn vastberaden om de rechten van meisjes te verdedigen.

Het werk van de Girls’ Club wordt erkend door overheidsinstanties. De groep meiden heeft al een aantal verkrachtingen kunnen aangeven. “Het meest recente geval, een maand geleden, wordt nu door de rechtbank beoordeeld. Tot nu toe is er nog geen vonnis uitgesproken en lopen we tegen moeilijkheden aan. De verdachte is een soldaat die zijn vrienden gebruikt om ons te intimideren, en te dwingen de zaak buiten de rechtbank om te schikken.”

Fatoumata en haar collega’s worden regelmatig bedreigd, maar dat weerhoudt ze er niet van om te strijden voor rechtvaardigheid. “Ondanks de bedreigingen zullen we de strijd niet staken. We zijn vastberaden om de rechten van meisjes te verdedigen.”

Meer van dit soort verhalen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Girls' Club Guinee meisjes

Steun van Plan International

Plan International ondersteunt de meisjesclub met hun werk door ze onder andere te trainen in bemiddelingstechnieken. Dit is belangrijk om met gevoelige kwesties zoals kindhuwelijken om te kunnen gaan. Er is nog ontzettend veel werk te doen en daarom is Fatoumata blij met de ondersteuning van Plan. “We willen onze capaciteiten blijven versterken en een systeem opzetten voor het melden van verkrachting of mishandeling. Dit maakt het voor ons mogelijk om veiliger te kunnen werken.”

Kindhuwelijken moeten stoppen!

Sluit jij je aan bij de strijd?

Ja, ik sluit me aan!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.