Radha uit Bangladesh is wedding buster

Als wedding buster strijdt Radha (21) tegen kindhuwelijken. Ook helpt ze meisjes op te komen voor hun rechten. “Ik ontdekte mijn vechtlust door wat mij zelf is overkomen toen ik veertien was. Ik denk dat ik me daarom zo verantwoordelijk voel voor het welzijn van andere meisjes.”

Trouwen? Nee!

Op veertienjarige leeftijd werd Radha door haar moeder gedwongen te trouwen. Maar gelukkig had ze op school mensen van Plan International horen praten over de gevolgen van jong trouwen. Ze verzette zich en uiteindelijk kon ze haar moeder overtuigen dat ze zou wachten met trouwen. Zeven jaar later studeert Radha en is ze dus wedding buster. Ze begeleidt een kinderrechtenclub van Plan International en gaat van deur tot deur om mensen uit te leggen waarom ze hun kinderen niet mogen uithuwelijken.

Onderwijs is de oplossing

In Dinajpur, het dorp in het arme noorden van Bangladesh waar Radha woont, is helaas nog veel werk voor de wedding busters. “De laatste jaren is de situatie iets verbeterd, maar kindhuwelijken komen nog steeds voor. Ouders gaan door met het uithuwelijken van hun kinderen, vaak ’s nachts en in het geheim, hoewel het bij wet verboden is”, vertelt Radha. De wedding busters zijn hier dus hard nodig!

Ik ontdekte mijn vechtlust door wat mij zelf is overkomen toen ik veertien was. Ik denk dat ik me daarom zo verantwoordelijk voel voor het welzijn van andere meisjes.

Kindhuwelijkvrije dorpen

Alle wedding busters zijn jongeren die van Plan International een training hebben gekregen. Zij komen in actie wanneer ze horen dat een meisje in de buurt wordt uitgehuwelijkt. Ze gaan met de ouders praten over de risico‘s van te jong trouwen, het belang van onderwijs en de rechten van kinderen. En het werkt! Mede dankzij het werk van de wedding busters zijn er steeds meer kindhuwelijk-vrije dorpen in Bangladesh.

Pip Pellens en Sebastiaan Labrie reisden onlangs af naar Bangladesh om met eigen ogen te zien wat de impact is van kindhuwelijken.

Bekijk wat voor indruk dat op hen achterliet
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.