Pip Pellens en Sebastiaan Labrie strijden tegen kindhuwelijken

Plan International ambassadeur Pip Pellens en presentator Sebastiaan Labrie reisden onlangs af naar Bangladesh om met eigen ogen te zien wat de impact is van kindhuwelijken. Pip en Sebastiaan spraken met meisjes over de gevolgen van zo’n huwelijk, zoals stoppen met school en jong zwanger raken. Ook maakten zij kennis met jongeren die hier tegen strijden: de wedding busters. Pip en Sebastiaan maakten een korte film van hun indrukwekkende reis.

Help ook mee in de strijd tegen kindhuwelijken.

Sms MEISJE naar 4333 en doneer €3.

Ja, ik help mee
Kindhuwelijken Bangladesh

Help ook mee in de strijd tegen kindhuwelijken.
Sms MEISJE naar 4333 en doneer €3.

Kindhuwelijken in Bangladesh

Elke twee seconden wordt ergens in de wereld een meisje gedwongen te trouwen als ze nog kind is. Bangladesh behoort tot de landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. 52 procent van de meisjes trouwt er voordat ze 18 jaar is en 18 procent zelfs al voor haar 15e. Op het platteland liggen deze cijfers nog veel hoger. Volgens de Bengaalse wet mogen meisjes trouwen als ze 18 jaar zijn en jongens vanaf hun 21e.

kindhuwelijken bangladesh

Gevolgen kindhuwelijken

Een kindhuwelijk is een ernstige schending van de kinderrechten met levenslange consequenties voor de slachtoffers. Vaak moeten getrouwde meisjes stoppen met school, zijn slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen baby’s wanneer hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en bevalling. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes.

Pip Pellens

Wat doet Plan tegen kindhuwelijken?

Meisjes, jongens, ouders, dorpshoofden en leraren krijgen voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Ook worden meisjes en jongens opgeleid tot wedding buster. Daarnaast helpt Plan meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij de opleiding van hun dochters betalen. Ten slotte lobbyt Plan voor betere wetgeving en de handhaving ervan.

kindhuwelijken bangladesh

Lees hoe wedding buster Radha strijdt tegen kindhuwelijken
Sebastiaan Labrie

Wat kun jij doen?

Door MEISJE te sms’en naar 4333 help jij mee in de strijd tegen kindhuwelijken.
Je doneert per sms eenmalig € 3. Met de opbrengsten van de campagne steunt Plan meisjes o.a. door het geven van voorlichting, het trainen van wedding busters en toegang tot onderwijs.

Voorwaarden sms actie
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.