Puja is anderhalf jaar oud en uitgehuwelijkt

Puja uit Nepal is een prachtig meisje van veertien jaar oud. Ze heeft geen gemakkelijk leven. Zij, haar ouders en drie zusjes behoren namelijk tot één van de laagste kasten die het land kent. Lezen kan ze niet en naar school is ze nog nooit geweest. Haar dagen brengt ze door met het verzorgen van de varkens en het klaarmaken van het eten. Maar haar taken in dit huishouden stoppen binnenkort: dan vertrekt ze naar de man waaraan ze is uitgehuwelijkt.

Puja werd uitgehuwelijkt toen ze anderhalf jaar oud was. Asa, haar jongere zusje van vijf, kreeg haar man kort na haar tweede toegewezen. En zusje Rubi, amper vier, is al een dikke twee jaar uitgehuwelijkt. “Ze beseffen het niet”, vertelt Sanju, de vader van Puja. “Ze waren nog veel te jong om dat te weten. En voor ons is het normaal. We doen dit al zo sinds mijn grootvaders tijd. We zijn maar met een heel klein groepje binnen onze kaste en het is niet eenvoudig om een geschikte man voor je dochters te vinden. God heeft mij enkel meisjes geschonken. Dat is mijn lot, maar toch hou ik veel van hen.”

uitgehuwelijkt in nepal

Meisjes blijven niet bij hun ouders

“Ik zoek mijn schoonzonen in andere dorpen en let er vooral op dat het een goed huis is waar ze naartoe gaan”, legt Sanju uit terwijl hij één van zijn dochters liefdevol op zijn schoot neemt. “Ik spreek met de vader van de jongen en we bepalen de trouwdag en de bruidsschat. Natuurlijk zullen ze huilen als ze weggaan. Wij vast ook. Tot hun veertiende of vijftiende blijven ze nog bij ons, maar je weet vanaf de eerste dag in hun leven dat ze weg moeten. Het zijn meisjes en die blijven niet bij hun ouders.”

Kindhuwelijken in Nepal

Nepal is één van de armste landen ter wereld. Kindhuwelijken zijn hier nog aan de orde van de dag. Meer dan 42 procent trouwt hier onder de wettelijk toegelaten leeftijd van achttien jaar. De eeuwenoude tradities en het kastesysteem blijken sterker dan de Nepalese wet.

Lees hier alles over kindhuwelijken

Samen beschermen we meisjes zoals Puja tegen kindhuwelijken

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.