“Mijn droom is journalist te worden”

Luana uit Brazilië was sponsorkind vanaf haar zevende. Vandaag is ze een zelfverzekerde jongedame van 18 jaar. De afgelopen jaren zag ze in haar omgeving de impact van het werk van Plan. Dat inspireert haar nu om journalistiek te gaan studeren.

Sommige herinneringen uit Luana’s kindertijd zijn op haar netvlies gebrand, zoals de dagelijkse wandeling van 6 kilometer, om water te halen in een nabijgelegen dorp. Dat hoeft gelukkig niet meer, sinds Plan in 2004 in haar dorp een nieuw waternetwerk bouwde. Ook bewaart ze mooie herinneringen aan de vele uren die ze doorbracht in het lokale speel- en leercentrum voor kinderen, gebouwd door Plan.

brazilie

Van de klas naar het veld

Luana volgt les op een school die een rotatiesysteem hanteert. Dat is niet ongewoon op het Braziliaanse platteland, waar jongeren hun tijd verdelen tussen school en een beroepsopleiding thuis of in een bedrijf. Elke maand brengt Luana vijftien dagen door in het schoolinternaat, gevolgd door vijftien dagen bij haar ouders, waar ze meehelpt op de boerderij.

Later wil ik een reportage maken over de plaats waar ik ben geboren.

Inspiratiebron voor kinderen

Luana is bijzonder gesteld op de tijd die ze samen met haar familie doorbrengt: “Ik ben dol op mijn neefjes en nichtjes. Op het plein buiten heb ik nu een krijtbord, om ze één en ander bij te leren – dingen die ik zelf oppikte op school.”

Eigen moestuin

Luana en haar ouders nemen deel aan een project dat de voedselzekerheid in de regio wil versterken. Ze ontfermt zich over de moestuin, waar ze fruit en groenten kweekt. Na een reeks workshops introduceerden zo’n 190 gezinnen in de regio enkele duurzame landbouwtechnieken, om de productie te verhogen. Een betere oogst betekent ook een hoger gezinsinkomen, met meer onderwijskansen voor kinderen…

moestuin brazilie

Journalist-in-spe

Luana weet wat ze wil. Ze droomt van een carrière als journalist – ook al moet ze dan verhuizen en haar familie achterlaten. Met een brede glimlach ontvouwt ze haar toekomstplannen: “Ik ben erg nieuwsgierig én leergierig, ik studeer heel graag. Later wil ik een reportage maken over de plaats waar ik ben geboren. Volgend semester vertrek om journalistiek te gaan studeren, een droom die in vervulling gaat.”

brazilie

 

Samen helpen we kinderen aan een betere toekomst

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.