Kirti zet zich in voor veiligheid voor meisjes op straat en online

Kirti uit India zet zich in voor de veiligheid van meisjes op straat. En dat is hard nodig, want uit eigen ervaring weet ze dat steden vaak geen veilige plekken voor meisjes en jonge vrouwen zijn. Nog lastiger is het om online intimidatie te voorkomen, zo blijkt uit een enquête die door Plan International is afgenomen.

Kirti (19) is al enkele jaren een van de youth leaders van Plan International voor het project Safer Cities for Girls in Delhi. Ze vertegenwoordigde dit project tijdens het World Urban Forum 2020 in Abu Dhabi.

Het Safer Cities-programma is gericht op verbetering van de veiligheid van meisjes in publieke ruimtes. Uit onderzoek van Plan International blijkt namelijk dat meisjes en jonge vrouwen zich in steden vaak onveilig voelen. Daarnaast krijgen meisjes dankzij dit project een stem, en kunnen ze meepraten over stedelijke ontwikkeling. Ook online veiligheid komt aan bod in de trainingen.

Omgaan met seksuele intimidatie

Kirti is ook getraind tot Champion of Change. Dit programma van Plan International is opgericht om meisjes bewust te maken van hun rechten door middel van bijeenkomsten. Zo geeft Kirti trainingen aan meisjes over geweld tegen vrouwen, en leert ze hen hoe ze om kunnen gaan met seksuele intimidatie in publieke ruimtes. “Ik moedig ze aan om niet bang te zijn en hun problemen te delen”, legt Kirti uit.

Lees ook over Sharons (19) ervaring met het Safer Cities-programma

Veiligheidscontroles

Kirti voert ook veiligheidscontroles uit in haar buurt, door bijvoorbeeld te kijken waar meisjes het risico lopen lastiggevallen te worden, en welke plekken ’s avonds slecht verlicht zijn. Op basis daarvan adviseert ze plaatselijke autoriteiten over hun beleid. “Het Safer Cities-programma heeft tot meer zelfvertrouwen geleid onder meisjes in mijn buurt, ze durven nu meer de straat op te gaan”, zegt Kirti.

De wereld moet online intimidatie als probleem erkennen, want er is zeker reden tot zorg. Bijna alle meisjes gebruiken tegenwoordig smartphones en online apps

Meisjes krijgen met het programma dus tools aangereikt om met misbruik in publieke ruimtes om te gaan, maar het rapporteren van online intimidatie is lastiger. Kirti: “De wereld moet dit probleem erkennen, want er is zeker reden tot zorg. Bijna alle meisjes gebruiken tegenwoordig smartphones en online apps”.

Intimidatie online

Omdat online intimidatie zo’n groot probleem is heeft Plan International over dit onderwerp de grootste enquête ooit afgenomen onder 14.000 meisjes uit 22 landen.

Uit de resultaten blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde meisjes (58 procent) ervaring heeft met online intimidatie. Hierdoor maakt 1 op de 5 meisjes nauwelijks of geen gebruik meer van social media. Daarnaast heeft 1 op de 8 meisjes (12 procent) de manier waarop ze zichzelf uit veranderd als gevolg van haar ervaring.

Het volledige rapport van dit onderzoek lezen? Dat kan hier (Engelstalig)

Kirti’s eigen ervaring

Kirti heeft zelf helaas ook ervaring met online misbruik: “Ik had een foto geplaatst op mijn Instagram-account. Die foto werd door een jongen gedownload en gebruikt op zijn eigen profiel. Ik vroeg mijn Instagram-vrienden om zijn profiel te rapporteren. Hierop verwijderde hij zowel de foto als zijn account. Ik was boos, maar ik heb daadkrachtig opgetreden”, vertelt ze.

Kirti adviseert socialemediabedrijven om de beveiligingsfuncties te verbeteren, zodat gebruikers geen acties kunnen verrichten zonder toestemming van de persoon op de foto. Dit kan bijvoorbeeld gaan om verplichte identificatie voordat iemand een foto kan downloaden. Daarnaast moedigt ze de meisjes aan om wangedrag te rapporteren bij de politie en met elkaar te delen. “Samen kunnen we dit probleem oplossen”, stelt Kirti.

Wil je op de hoogte blijven van dit soort verhalen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Wat doet Plan International?

Wereldwijd krijgt 58 procent van alle meisjes tussen de 15 en 25 jaar te maken met online intimidatie. Dit kan allerlei vormen aannemen, van denigrerende opmerkingen tot het dreigen met verkrachting. Online intimidatie heeft vergaande gevolgen voor deze meisjes. Zo voelt bijna een kwart van de meisjes wereldwijd zich fysiek onveilig. Daarnaast veroorzaakt online intimidatie vaak mentale en emotionele stress. Hierdoor durven ze zich online niet meer te uiten, terwijl ze juist vrij zouden moeten zijn om hun stem te laten horen.

Plan International strijdt voor de online veiligheid van meisjes, bijvoorbeeld door het sturen van een ondertekende open brief naar socialemediabedrijven. Hierin worden Facebook, Instagram, Twitter en TikTok opgeroepen om strengere maatregelen te nemen om online intimidatie te voorkomen. Inmiddels hebben al meer dan 50.000 mensen wereldwijd deze open brief ondertekend.

Ondersteun de meisjes die strijden tegen online pesterijen

Online intimidatie moet stoppen!

Onderteken hier de open brief
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.