Tv-host zijn naast een studie geneeskunde? Dorcas doet het!

Dorcas (20) studeert geneeskunde aan de universiteit in Togo, in het westelijke deel van Afrika. Sinds ze twee jaar geleden voor het eerst meedeed aan een Girls Takeover tijdens Wereldmeisjesdag, heeft ze de smaak te pakken. Ze zet zich nu in voor meer leiderschap voor meisjes en jonge vrouwen. Haar motto is: “Grijp elke kans die zich voordoet en laat niets aan je voorbij gaan.”

Veel meisjes en jonge vrouwen zoals Dorcas willen graag meer leiderschap. Ze willen geen autoritaire of controlerende leiders zijn, maar meelevend en toegewijd met een positieve impact op hun omgeving. Ze willen meer kansen krijgen en opkomen voor de rechten van meisjes, jonge vrouwen en jongeren.

Dorcas (20) uit Togo

Belang van vrouwelijk leiderschap

Helaas worden jonge vrouwen vaak niet aangemoedigd in hun ambities, door verwachtingen van de maatschappij over wat jonge vrouwen kunnen en horen te doen. Daarnaast bestaan er nog veel systemen en bestuursmodellen waarin het niet vanzelfsprekend is dat jonge vrouwen zeggenschap hebben.

Dit terwijl landen waar meer gendergelijkheid is en waar vrouwen meer leidende rollen aannemen vaak economisch succesvoller zijn, minder corrupte regeringen hebben en een hogere gemiddelde kwaliteit van leven vertonen. Meer leiderschap voor meisjes en jonge vrouwen betekent dus meer positieve vooruitgang voor een samenleving als geheel.

Voor mij was dit de aanleiding om me voor meer jong leiderschap in te zetten

Afdelingshoofd voor een dag

Dorcas nam in 2019 deel aan een Girls Takeover van Plan International tijdens Wereldmeisjesdag: ze werd voor een dag het hoofd van de afdeling chirurgische spoedeisende hulp in het academisch ziekenhuis waar ze studeert. Deze ervaring was voor haar een belangrijk leermoment, vertelt ze. “Ik was nog onervaren, maar werkte samen met gespecialiseerde artsen. Dat was eerst onwennig. Niks is makkelijk”, zegt Dorcas. “Maar ik heb mijn enthousiasme laten zien, alles gegeven en gedaan wat er van me werd gevraagd. De artsen waardeerden dit ontzettend en moedigden me aan. Voor mij was dit de aanleiding om me voor meer jong leiderschap in te zetten.”

Dorcas in het academisch ziekenhuis

Groeiende ambitie

Hierna was Dorcas vastberaden om zich in te zetten voor meer leiderschap voor meisjes en jonge vrouwen. Ze sloot zich aan bij Plan Internationals Girls Get Equal-campagne en het Girls Lead-project. “Ik greep deze kansen om mezelf elke dag verder te ontwikkelen. Als onderdeel van de activiteiten met het Girls Lead-project heb ik vier trainingen gevolgd waar ik veel heb geleerd over eigenwaarde en communiceren. Dat heeft me enorm geholpen.”

Haar ambitie werd hierna nog groter. Toen ze in 2020 werd gevraagd om mee te doen met een jeugdcommissie om activiteiten te organiseren voor Internationale Vrouwendag, aarzelde ze niet. Een van de activiteiten waaraan ze meewerkte was de Girls Get Equal-campagne ‘Free to be Online’, waarin aandacht werd besteed aan de online intimidatie die meisjes online ervaren.

Lees hier meer over Free to be Online

Talent voor televisiewerk

Om Girls Get Equal te promoten, was Dorcas te gast in een televisieprogramma op de nationale televisie in Togo. De presentatrice van het programma zei na afloop tegen Dorcas dat ze talent had en dat een carrière bij de televisie voor haar weggelegd zou kunnen zijn. Omdat Dorcas geneeskunde studeert, raadde de presentatrice haar aan om te solliciteren bij de ngo AIMES Afrique. Deze medische organisatie biedt ziekenhuisbehandelingen aan kwetsbare mensen, en heeft ook een online tv-kanaal waar gezondheidsexperts verschillende onderwerpen bespreken.

Wil je meer weten over de werkzaamheden van Plan International? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief
Dorcas aan het werk als tv-host

“Dit platform is van onschatbare waarde”

“Grijp elke kans die zich voordoet en laat niets aan je voorbij gaan.” Met deze gedachte solliciteerde Dorcas bij AIMES Afrique en met succes: ze werd aangenomen en host nu, naast haar studie, een online programma. Hierin gaat ze in gesprek met jongeren over seksuele en reproductieve gezondheid en over hun rechten. “Het voelt goed om met jonge mensen te praten. Het is altijd een passie van mij geweest om jonge mensen te ontmoeten, ervaringen te delen en uit te wisselen. Jongeren hebben dat ook echt nodig. Ze moeten meer gehoord worden. Dit platform waar jongeren zich kunnen uiten, is daarom van onschatbare waarde.”

Maak kans op een canvas tas met een powerquote!

Steun meisjes wereldwijd om hun dromen te verwezenlijken

Ik doe mee aan de winactie!

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.