Safer Cities for Girls gaf Sharon meer zelfvertrouwen: “Ik ben niet bang meer.”

Sharon (19) woont samen met haar zoontje van anderhalf in Kampala, de hoofdstad van Uganda. Dat meisjes in deze stad het grootste risico lopen om ontvoerd of vermoord te worden, is voor Sharon geen verrassing. “Ik houd er rekening mee dat ik op een dag misschien het slachtoffer word.”

Samen zorgen we ervoor dat alle meisjes veilig over straat kunnen

Help je mee?

Doneer nu

Onlangs publiceerde Plan International een onderzoek over de veiligheidsrisico’s voor meisjes en jonge vrouwen in steden over de hele wereld. Hieruit blijkt dat bijna negentig procent van de respondenten uit Kampala van mening is dat ontvoering een (extreem) groot risico vormt voor meisjes en jonge vrouwen, net als seksueel geweld en verkrachting. Twee derde van de respondenten gaf aan dat meisjes en jonge vrouwen een (extreem) hoge kans lopen om vermoord te worden.

Girl in her house in Kampala

Het zijn schokkende resultaten, maar voor duizenden meisjes en jonge vrouwen uit Kampala is dit de realiteit. “Ik hoor altijd verhalen over mensen die ontvoerd, verkracht of vermoord zijn”, vertelt Sharon. “Daardoor voel ik me niet veilig. Ik werk tot ’s avonds laat en houd er rekening mee dat ik op een dag misschien het slachtoffer word.”

Lees ook: Faridah (19): “Ik spreek namens duizenden meisjes die geen stem hebben.”

Angst voor geweld

Jonge vrouwen als Sharon passen uit angst voor (seksueel) geweld hun gedrag aan. “We zijn anders gaan bewegen, we zijn ons anders gaan kleden… We vermijden bepaalde plekken en lopen zoveel mogelijk over de hoofdwegen”, licht Sharon toe. Eerst liep ze in een half uur naar haar werk, nu doet Sharon drie keer zo lang over dezelfde route. Zo ontwijkt ze de plek waar haar vriendin werd verkracht.

“Een vriendin van me werkt in een hotel als serveerster. Op een avond nam ze rond tien uur de taxi terug naar huis, maar ze stapte eerder uit om het laatste stukje in onze community te lopen”, vervolgt Sharon haar verhaal. “Ze liep langs het oude schoolgebouw waar vaak drugsdealers zitten. Daar werd ze lastiggevallen door een groep mannen. Ze wilden haar tas en telefoon, maar toen mijn vriendin dat weigerde, werd ze verkracht. Ze heeft aangifte gedaan bij de politie, maar de daders zijn nooit gevonden.”

Girl walking the streets in Kampala

Safer Cities for Girls

Sharon is een van de 2.000 jongeren in Kampala die deelnemen aan het Safer Cities for Girls-programma van Plan International. Samen met lokale gemeenschappen, vrouwengroepen en jongeren richt dit programma zich op het creëren van een veiligere omgeving en het voorkomen van (seksueel) geweld tegen meisjes en vrouwen in de openbare ruimte.

Sharon is al ruim twee jaar lid van een van de jongerenclubs van Safer Cities for Girls. Als voorzitter van haar club doet ze er alles aan om haar stad veiliger te maken. Zo neemt ze deel aan safety walks, waar meiden vaststellen welke plekken in hun community een veiligheidsrisico vormen en dit onder de aandacht brengen bij lokale leiders. Ook spreekt ze met lokale autoriteiten over het belang van meer veiligheid in haar community. De resultaten die ze tot nu toe bereikt hebben zijn veelbelovend. Zo zijn er meer stoplichten, veiligheidsverlichting en voetpaden gekomen. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat meer wegen een officiële straatnaam hebben gekregen.

Wil je meer weten over wat Plan International voor meiden als Sharon doet? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Young woman with her son in her house in Kampala

Zelfvertrouwen

“Deelnemen aan Safer Cities for Girls heeft mijn leven veranderd. Ik heb nu zelfvertrouwen, ik ben assertief geworden en ik ken mijn rechten”, vertelt Sharon. “Ook weet ik nu dat ik het in me heb om een leider te zijn. Ik weet hoe ik gevaarlijke plekken kan vermijden, hoe ik een melding moet maken van geweld en hoe ik mezelf kan verdedigen. Ik ben nu niet bang meer.”

Sinds Sharon zich inzet voor Safer Cities for Girls, heeft ze hoop op een betere toekomst: “Kampala kan veranderen. Maar dat zullen we zelf moeten doen.”

Het werk van Plan International

In Kampala zijn er 720 meisjes getraind binnen het Safer Cities for Girls-programma. Net als Sharon kennen zij nu hun rechten en zetten ze zich in voor gelijke kansen en rechten voor meisjes en jonge vrouwen. Ook zijn er 78 jongens getraind, zij weten nu hoe ze tegen genderongelijkheid kunnen strijden. Dankzij de jongerenclubs kunnen meer dan 1.000 jongeren in Kampala regelmatig samenkomen en ideeën ontwikkelen over de veiligheid in hun community. Samen zetten zij zich in voor een veilige toekomst, waarin meisjes zonder zorgen over straat kunnen lopen.

 

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.