“Ik wil een betere toekomst voor mij en mijn kinderen”

Beatrice (22) was nog maar 11 jaar oud toen ze trouwde. Kinderen krijgen was een logische volgende stap en op haar zestiende had ze er al vier. Haar leven was zwaar, met een man die gewelddadig en ontrouw was. Maar gelukkig wist ze aan deze situatie te ontsnappen en ziet haar toekomst er na jaren weer rooskleuriger uit.

Beatrice groeide op aan het Victoriameer in West-Kenia. Haar ouders waren kleinschalige boeren en hadden weinig geld. Beatrice en haar vijf broers moesten hierdoor vaak maaltijden overslaan. Haar oudere zus was al op 12-jarige leeftijd uitgehuwelijkt, zodat er een mond minder te voeden was.

Een jurk en slippers

Terwijl Beatrice op kapotte slippers naar school moest, paradeerde haar beste vriendin rond op nieuwe sandalen die ze van ‘haar vriendje’ had gekregen. Dat wilde ze ook wel. De vriend van dit vriendje had duidelijk interesse in Beatrice, wat het 10-jarige meisje maar al te spannend vond. “Hij was een 17-jarige visser die me allerlei cadeautjes begon te geven, zoals een jurk en slippers. Ook gaf hij geld waarvan ik dankbaar zeep en maandverband kocht”, vertelt Beatrice.

Ik was dolblij dat ik eindelijk noodzakelijke dingen zoals maandverband en zeep kon kopen

Tegenover deze cadeautjes stond wel een tegenprestatie in de vorm van seks, maar dat maakte Beatrice niet uit. “Ik was dolblij dat ik eindelijk noodzakelijke dingen zoals maandverband en zeep kon kopen.” Toen de ouders van Beatrice erachter kwamen dat hun dochter bij een visser bleef slapen, reageerden ze woedend. Toch besloot Beatrice te stoppen met school en bij de jongen in te trekken.

Een moeilijk leven

Na drie maanden werd Beatrice zwanger. “Hoewel ik pas net 11 jaar was, zag ik geen probleem. Ik zou met deze jongen trouwen en kinderen pasten in dit plaatje.” De bevalling verliep echter moeizaam. Omdat Beatrice’s lichaam nog niet was volgroeid, was er onvoldoende ruimte voor de baby om geboren te worden. Ze moest met spoed naar het ziekenhuis, waar de baby ter wereld kwam.

Het leven met de visser bleek moeilijk. Al snel na de geboorte van hun eerste kindje, bleek haar man er andere vriendinnen op na te houden. “Hij bracht ze soms zelfs mee naar huis. Als ik hier boos over werd, sloeg hij me met een stok in elkaar.” Beatrice en haar man kregen in zes jaar tijd vier kinderen. Maar de mishandelingen gingen door en na een huwelijk van zes jaar besloot ze met haar vier jonge kinderen weer bij haar ouders in te trekken. “Ik voelde me verschrikkelijk. Mijn ouders waren boos. Ik schaamde me voor de community. En met vier jonge kinderen was het voor het gezin nog moeilijker om alle monden te voeden.”

Kim Feenstra meisjesbesnijdenis tienerzwangerschappen kindhuwelijken
Fotograaf: Kim Feenstra

Het verleden verwerken

Een paar maanden later ontmoette Beatrice een jongerenlobbyist van Plan International die haar uitnodigde voor een training voor tienermoeders. “Tijdens de bijeenkomst vertelde ik voor het eerst over de jarenlange mishandelingen en vernederingen”, vertelt Beatrice. “Zo begon ik mijn verleden te verwerken.”

Meer van dit soort verhalen direct in je inbox? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Dankzij de meidengroep zag Beatrice het belang van onderwijs in. “Ik begon te beseffen dat veel fouten in mijn leven het gevolg waren van naïviteit en het gebrek aan onderwijs”, vertelt de jonge moeder die haar kinderen niet hetzelfde lot wil laten ondergaan. In 2015 besloot ze daarom terug naar school te gaan terwijl haar moeder voor de kinderen zorgde.

Geld sparen

Bij de meidengroep leerde Beatrice van haar fouten en ontdekte ze haar sterke en zwakke punten. Ook zette ze onder begeleiding van Plan met de meiden een spaargroep op waarmee ze gezamenlijk elke week een klein bedrag sparen. Leden van deze groep kunnen vervolgens geld lenen tegen een rente die ze samen bepalen. Bijvoorbeeld om een bedrijfje te starten of om een financieel noodgeval mee af te dekken. Beatrice kocht zo vijf kippen waarvan ze nu de eieren verkoopt. Ook verbouwt ze nu lokale groenten voor de verkoop.

Knokken voor een betere toekomst

Inmiddels zit Beatrice in het laatste jaar van haar middelbare school en wordt haar schoolgeld dit jaar gefinancierd uit een beurs van Plan. Haar vier kinderen gaan ondertussen naar de aangrenzende basisschool. Soms wordt Beatrice op school wel uitgelachen. “Sommige jongens maken me belachelijk omdat ik als 22-jarige moeder op de middelbare school zit. Maar ik trek me daar niets van aan. Ik weet waarom ik hier ben en wat mijn doel is. Ik wil mijn school afmaken, een baan vinden en zo knokken voor een betere toekomst voor mij en mijn kinderen.”

Kim Feenstra ging met Plan International naar Kenia om meiden te fotograferen die zijn besneden, jong kinderen kregen of als kind moesten trouwen. Foto: Jeroen van Loon

Samen beschermen we meisjes zoals Beatrice

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.