“Ik breng nu de dag door met het huishouden”

In veel landen hebben scholen de deuren gesloten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo ook de school van de 14-jarige Emma uit Ghana. Zij brengt nu haar dagen thuis door met het huishouden en zorgt voor haar familie.

Het is maandagochtend en Emma zit op de stoep voor haar huis, druk bezig met het wassen van kleding. Normaal gesproken zou ze vandaag op school zijn, maar Emma’s leven ziet er nu heel anders uit. “Mijn school werd abrupt gesloten, dus daar kan ik niet meer naartoe. We hebben geen huiswerk meegekregen en thuis heb ik geen leerboeken om zelfstandig te leren. Ik breng de dagen nu door met klusjes, schoonmaken en boodschappen halen voor mijn moeder,” legt ze uit.

Emma wast kleren op de stoep voor haar huis

Stijgend aantal besmettingen

In Ghana werden de eerste twee gevallen van COVID-19 geregistreerd op 12 maart en sindsdien is het aantal besmettingen gestegen. Een maand later waren er al 380 gevallen. Deze oplopende cijfers baren de inwoners van het land zorgen.

Ook Emma maakt zich zorgen om de situatie. “Ik ben bang. Mijn grootste zorg is hoe ik kan voorkomen dat het virus mij of mijn familie besmet. Ook ben ik vanwege het virus de hele dag thuis, wat ik niet leuk vind. Ik ben de enige die het huishouden doet, terwijl mijn broers de hele dag rondhangen met hun vrienden,” zegt ze, wijzend naar haar twee broers die aan het voetballen zijn met de buurjongen.

Ik ben bang

Water en zeep

In Emma’s community hebben de oudsten het voortouw genomen om de bewoners te informeren over de pandemie. Ze sturen jeugdcommissies langs de deuren om de bewoners te laten zien hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen het virus. Ook hebben ze water en zeep om je handen te kunnen wassen beschikbaar gemaakt in het dorpshuis, op de markt en bij de openbare toiletten. “We leren over persoonlijke hygiëne, maar ook dat we afstand moeten houden van anderen. Handen schudden of ander lichamelijk contact moeten we vermijden,” vertelt Emma.

Lees ook: Gendergelijkheid is essentieel in de strijd tegen het coronavirus

Hoewel ze blij is met dit initiatief van haar community, is ze ook kritisch over de jeugdcommissie. “Ik ben er niet blij mee dat het jeugdteam alleen uit jongens bestaat en dat er geen meisjes bij zitten. Meisjes zouden ook onderdeel moeten zijn van de commissie, zij zouden bijvoorbeeld makkelijker met andere meisjes en vrouwen kunnen praten over hun persoonlijke hygiëne.”

Onderwijs via de televisie

Naast informatieverspreiding over persoonlijke hygiëne, wordt er ook gezocht naar een oplossing voor alle kinderen die nu niet naar school kunnen in Ghana. De Ghanese president heeft daarom het ministerie van Onderwijs de opdracht gegeven om onderwijs op afstand voor leerlingen in het hele land te regelen.

Er wordt uitleg gegeven aan de community over het coronavirus

Ook in Emma’s community wordt gewerkt aan de mogelijkheid om onderwijs op afstand aan te bieden. De ouderen hebben besloten om via een gemeenschappelijke televisie onderwijs op afstand mogelijk te maken voor de kinderen in de community. Zo kunnen Emma en haar vrienden hun schoolwerk bijhouden. “Ik ben daar heel blij mee,” zegt Emma enthousiast. “Het is alleen wel lastig als je een vraag zou willen stellen over iets wat je niet snapt.”

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Wat doet Plan?

Gebaseerd op onze eerdere ervaring met onderwijs op afstand, werkt Plan International samen met het ministerie van Onderwijs van Ghana om lessen op te nemen en uit te zenden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van zonne-energie en satellietverbindingen, een structuur die al eerder ontwikkeld was. Een team van getrainde leraren en technici maken in samenwerking met animators en videobewerkers lesmateriaal en zenden dit landelijk uit op televisie en radio. Zo zorgen we ervoor dat kinderen ook tijdens de coronacrisis zo min mogelijk onderwijs hoeven te missen!

Samen zorgen we voor onderwijs voor iedereen.

Help jij ons mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.