“Door het voedseltekort kan ik niet naar school”

De 14-jarige Samira uit Zambia wil graag verpleegster worden, maar de laatste tijd heeft ze moeite om wakker te blijven tijdens de les. Door de voedselcrisis in het zuiden van Afrika moet ze namelijk overleven op één maaltijd per dag. Hierdoor gaat ze met honger, of vaak helemaal niet, naar school.

Sinds haar ouders zijn overleden, woont Samira met haar drie broertjes en zusjes bij haar oma in Zambia. Zambia is een van de landen die het hardst geraakt zijn door de voedselcrisis in het zuiden van Afrika. “Klimaatverandering zorgt ervoor dat de opwarming van de aarde in het zuiden van Afrika twee keer zo snel verloopt dan in andere gebieden. Het gevolg daarvan is onvoorspelbare regen. Families worden verwoest, maar de gevolgen zijn het grootst voor meisjes,” vertelt Ramin Shahzamani, directeur van Plan International Zambia.

Dit is het derde jaar op rij dat oogst mislukt is vanwege onvoorspelbare regenbuien, droge periodes en overstromingen. “Het is moeilijk om te overleven zonder eten. Soms mis ik daardoor zelfs school omdat ik op mijn jongere broertjes en zusjes moet passen,” legt Samira uit.

Ik mis soms school omdat ik op mijn broertjes en zusjes moet passen.

Gevaarlijk werk

Ze mist niet alleen school om op haar broertjes en zusjes te passen, maar ook om werk te zoeken. Ze doet alles wat ze kan om geld te verdienen, zoals kleren wassen en groenten verkopen op straat. Voor haar werk gaat Samira langs de deuren, wat niet zonder risico is omdat ze een jong meisje is. “Het is eng, want ik ontmoet veel verschillende mensen. Ik ken ze niet, weet niet wat ze denken of waar ze vandaan komen. Ze zijn vreemden voor mij,” vertelt Samira. Samira weet dat wat ze doet mogelijk gevaarlijk kan zijn, maar vanwege het gebrek aan voedsel heeft ze geen keuze.

Lees hier meer over de groeiende hongersnood in Afrika

“Het is steeds moeilijker om toetsen goed te maken”

Meisjes moeten vaak helpen in het huishouden of bij het zorgen voor jongere broertjes en zusjes. Hierdoor lopen zij meer risico dan jongens om school te missen. Er zijn zorgen over jonge mensen die niet naar school gaan vanwege het effect dat het heeft op de lange termijn. Ook Samira maakt zich zorgen of haar droom om verpleegster te worden nog werkelijkheid kan worden: “Als ik sommige lessen mis, wordt het steeds moeilijker voor mij om toetsen goed te maken. Mensen denken dat ik niet graag naar school ga, maar ze weten niet waar ik doorheen ga. Dat is pijnlijk.”

Ongesteld en niet naar school

De invloed van het voedsel- en watertekort is het grootst op tienermeisjes. Een van de gevolgen van een crisis als deze is slechte menstruatiehygiëne. De prijzen van sanitaire producten stijgen waardoor tienermeisjes en jonge vrouwen alternatieve producten gaan gebruiken en infecties kunnen oplopen. Door het gebrek aan water kunnen meisjes zich niet wassen. “De afstand tussen waar ik woon en waar ik water kan halen is vijf kilometer,” zegt Samira. “Stel je voor dat je dat hele eind moet lopen en weer terug terwijl je ongesteld bent!” Veel meisjes gaan daarom tijdens hun menstruatie niet naar school.

Ik moet vijf kilometer lopen om water te halen.

Lees hier meer over hoe Plan meewerkt aan betere hygiëne

Dit doet Plan International

2,3 miljoen mensen in Zambia lijden onder de voedseltekorten en hebben dringend hulp nodig. Plan International helpt de regering met voedsel uitdelen aan mensen in de hardst getroffen gebieden en met het invoeren van voedselprogramma’s op scholen. Verder helpt Plan door maatregelen te nemen om meisjes te beschermen. Zo hoeven meisjes als Samira geen school meer te missen en kunnen ze hun dromen waarmaken!

Samen steunen we meisjes in tijden van nood

Help jij ons mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.