“Door het coronavirus is het moeilijker om zeep te kopen”

In Oost-Nusa Tenggara, Indonesië, werkt Plan International met community’s samen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vrijwilligers delen hygiënepakketten uit aan de bewoners. In het pakket zit onder meer een educatief spelletje waarmee ouders hun kinderen spelenderwijs het belang van goede hygiëne kunnen uitleggen.

Indonesië heeft sinds de stijging van het aantal bevestigde coronavirusbesmettingen nu het hoogste sterftecijfer van Azië. Tussen de 8 en 9 procent van het aantal mensen dat besmet is, sterft aan het virus. Als land met het vierde grootste inwonersaantal ter wereld, zal het uitbannen van het coronavirus een grote uitdaging zijn. Toegang tot sanitaire producten en informatie over hygiëne is hierbij van levensbelang.

Vrijwilligers van Plan International delen hygiënepakketten uit.
Vrijwilligers van Plan International delen hygiënepakketten uit.

Mama Yo deelt hygiënekits uit in een van onze community’s

“Ik ben al sinds 2004 vrijwilliger in deze community, toen Plan International voor het eerst in ons dorp kwam”, vertelt Mama Yo. “Door het coronavirus is de toegang tot openbare plekken beperkt en durven we zelfs nauwelijks meer naar de markt te gaan om boodschappen te halen. Deze hygiënekits, waar bijvoorbeeld zeep en andere sanitaire producten inzitten, helpen ons dus enorm in deze situatie.”

Lees ook: Geen maandverband door de coronacrisis

Mama Yo ziet dat alle ouders van sponsorkinderen positief reageren op de steun van Plan. “Ze komen graag hun pakketjes in ontvangst nemen en volgen daarbij de juiste richtlijnen, zoals het dragen van een mondkapje, afstand houden en handen wassen. Ze krijgen eerst van Plan advies over het voorkomen van besmetting door het virus. Daarna kunnen ze hun hygiënekit ophalen en meteen weer terug naar huis.”

Mama Yo is vrijwilliger bij Plan International.
Mama Yo is vrijwilliger bij Plan International.

“Tijdens het uitdelen vermijden we grote samenkomsten van meer dan 10 personen, zoals de regering ons heeft geadviseerd”, vervolgt ze. “In ons dorp is er zelfs elke paar uur een veiligheidspatrouille om te grote bijeenkomsten in de community te voorkomen.”

Mama Welhelmina is een van de moeders die een hygiënekit heeft ontvangen

“We zijn echt blij met de hygiënekits!” zegt Mama Welhelmina enthousiast. “Veel families hier hadden al geen geld voor sanitaire producten. Toen het virus zich verder verspreidde werd het nog moeilijker om zeep en andere sanitaire producten te kopen. Er zit ook een slangen en ladders-spel bij, dit is leuk voor mijn kinderen thuis. Als ze klaar zijn met hun schoolwerk mogen ze het van mij spelen, zodat ze tijdens hun speeltijd creatief kunnen zijn.”

We zijn echt blij met de hygiënekits!

Mama Welhelmina laat trots haar hygiënekit zien.
Mama Welhelmina laat trots haar hygiënekit zien.

Erna ontving een van de slangen en ladders-spellen waarbij kinderen leren over hygiëne

“We hebben het slangen en ladders-spel al gespeeld, het is heel leuk! We kregen ook tips voor handenwassen van Plan, daar houden we ons nu aan. We hebben bijvoorbeeld een handenwaspunt met zeep gemaakt van een oude jerrycan”, vertelt Erna.

Erna speelt het slangen en ladders-spel met haar zoon.
Erna speelt het slangen en ladders-spel met haar zoon.

Bapak Adam is het administratieve hoofd van het dorp

“Ik ben een van de dorpsleiders en ben ook vader. De situatie is op dit moment eng: we zijn bang om nieuwe mensen te ontmoeten en om naar Soe te reizen, de hoofdstad van het district. Bidden moeten we nu thuis doen”, aldus Bapak.

Bapak Adam is een van de dorpsleiders.
Bapak Adam is een van de dorpsleiders.

“Mijn kinderen moeten nu thuis zelfstandig hun schoolwerk doen”, vertelt Bapak verder. “Soms vraag ik aan ze wat ze aan het leren zijn. Gelukkig heb ik een tweeling, ze kunnen samen leren.”

Op de hoogte blijven van het werk van Plan? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Ook Mada ontving een hygiënekit

“Sinds er een handenwaspunt is geïnstalleerd voor ons huis kunnen we daar onze handen wassen met zeep, dat is een grote verbetering”, vertelt Mada. “Het bordspelletje over hygiëne is erg handig, het is meer dan alleen een spelletje. Het geeft de community veel informatie over hygiëne, handen wassen en schoon drinkwater. Het helpt mij en mijn vrienden om onszelf en onze kinderen te beschermen.”

We kunnen nu onze handen wassen met zeep

Mada wast haar handen bij het handenwaspunt.
Mada wast haar handen bij het handenwaspunt.

De 15-jarige Yusti ontving een van de slangen en ladders-spellen

Yusti is blij met haar spel: “Bedankt voor de hulp en het uitdelen van hygiënekits en spelletjes. Dit spel ga ik spelen met mijn zusje thuis!”

Yusti is blij met haar slangen en ladders-spel!
Yusti is blij met haar slangen en ladders-spel!

Strijden tegen het coronavirus

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Om de verspreiding van de ziekte in te dammen, deelt Plan International duizenden hygiënekits uit aan de ouders van sponsorkinderen in Oost-Nusa Tenggara. We promoten een gezonde levensstijl door folders en posters uit te delen. Daarnaast moedigen we mensen in de community’s aan om hun handen vaak te wassen en afstand te houden van anderen. Zo bestrijden we samen de verspreiding van het coronavirus!

Samen gaan we de verspreiding van het coronavirus tegen.

Help jij ons mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.