Geen maandverband door de coronacrisis

De 19-jarige Deolinda uit Mozambique werd al op jonge leeftijd verantwoordelijk voor de zorg voor haar vier zusjes. Door de coronacrisis kan ze geen werk meer vinden om haar familie te onderhouden. “Toen de noodtoestand werd uitgeroepen door de president, raakte ik in paniek.”

“Ze vertelden ons dat we thuis moesten blijven om besmetting met het virus te voorkomen. We mogen dus niet meer naar school of werken. Dit is erg lastig, omdat ik afhankelijk ben van verschillende baantjes om mijn familie te kunnen onderhouden”, vertelt Deolinda.

Deolinda draagt een emmer op haar hoofd.

Nog aan het herstellen

In Buzi, het district waar Deolinda woont, proberen de inwoners nog steeds te herstellen van Cycloon Idai. De cycloon raakte de zuidkust van Afrika in maart 2019 en had enorme gevolgen. Door de sterke winden en grote overstromingen kwamen mensen om, werden oogsten vernietigd en raakten miljoenen mensen hun huis en hun inkomen kwijt.

Door de grote impact van de cycloon heeft Deolinda moeite met werk vinden en dit is alleen nog maar lastiger geworden door het coronavirus. “Het is normaal gesproken al ingewikkeld om genoeg geld te verdienen om maandverband en zeep te kunnen kopen voor mijzelf en mijn zussen. Ook heb ik geen geld kunnen sparen hiervoor. Het geeft me veel stress, want iedereen thuis is van mij afhankelijk voor deze producten,” legt Deolinda uit.

Het geeft me veel stress dat ik geen maandverband en zeep kan kopen

Een noodtoestand

Op 1 april riep de Mozambikaanse regering de noodtoestand uit om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Half april waren er ongeveer 30 mensen besmet met het virus. De bewegingsvrijheid van mensen is beperkt: alle bijeenkomsten zijn verboden en uitgaansgelegenheden en scholen zijn gesloten.

Lees ook: "Ik breng nu de dag door met het huishouden"

Ook vroeg de regering alle burgers om beter op hun persoonlijke hygiëne te letten. Aansluitend hierop is Plan International in actie gekomen met het uitdelen van hygiënekits in de community’s waar we werken. De kits bevatten sanitaire producten zoals maandverband, zeep, tandpasta en tandenborstels, emmers en doekjes.

Deolinda wast haar handen in een emmer water.

Vrouwen verantwoordelijk voor hygiëne

Ook Deolinda ontving een pakket met sanitaire producten van Plan. “Toen ik hoorde dat Plan ons deze producten ging geven, moest ik huilen. Het maakte me emotioneel, omdat het zoveel vrouwen in onze community helpt. De vrouwen zijn namelijk verantwoordelijk voor de hygiëne van hun gezin. We hebben allemaal op de radio gehoord dat we onze handen goed moeten wassen en dat hygiëne ontzettend belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Door dit pakket kunnen we dit doen.”

Door het hygiënepakket van Plan kunnen we verspreiding van het coronavirus voorkomen

Geen toegang tot maandverband

Vooral meisjes en jonge vrouwen zijn kwetsbaar tijdens crises. Ze hebben bijvoorbeeld in crisisperioden vaak geen toegang tot schone toiletten, omdat ze geen toilet in huis hebben en dus van een openbaar toilet gebruik moeten maken. Ook kunnen ze moeilijker aan producten zoals maandverband en zeep komen. Dit levert al snel praktische problemen op.

“Door het tekort aan schoon water en de oproep om thuis te blijven, moest ik een doek gebruiken tijdens mijn ongesteldheid, maar dat wilde ik niet. Dit pakket met onder andere maandverband was dus echt een uitkomst. Ik hoop dat meer mensen zoals ik hier wat aan hebben,” vertelt Deolinda.

Meer van dit soort verhalen in je inbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Hoe kun jij helpen?

Met behulp van jouw donatie kan Plan International in Mozambique de community’s waar we werken helpen bij het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus. Zo kunnen we bijvoorbeeld hygiënekits uitdelen en zorgen voor goede sanitaire voorzieningen, zoals handenwaspunten met schoon water en zeep. We werken hierbij samen met onze lokale partners en donateurs om meisjes zoals Deolinda te beschermen tegen de impact van de coronacrisis.

Samen strijden we tegen de verspreiding van het coronavirus.

Help jij ons mee?

Doneer nu eenmalig € 5!
 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.