De moeders die kindhuwelijken in Gambella’s grootste vluchtelingenkamp tegenhouden

In Nguenyyiel, met rond de 75.000 vluchtelingen het grootste vluchtelingenkamp van Ethiopië, is het leven zwaar. Met name meisjes en jonge vrouwen lopen hier tegen sociale en culturele tradities zoals kindhuwelijken aan, waardoor ze geen onderwijs kunnen volgen. Een groep moeders strijdt voor verandering.

Vluchtelingenkamp Nguenyyiel ligt in Gambella, een regio in het zuidwesten van Ethiopië, en grenst aan Zuid-Sudan. Het kamp werd in 2016 opgericht na het oplaaien van de burgeroorlog in Zuid-Sudan. Omdat het geweld daar aanhoudt, is er de afgelopen jaren een enorme toestroom van vluchtelingen geweest.

Grote gevolgen voor meisjes

Gewelddadige conflicten hebben grote gevolgen, met name voor meisjes en jonge vrouwen. Zij zijn extra kwetsbaar in noodsituaties.

In het vluchtelingenkamp is het risico op een kindhuwelijk bijvoorbeeld groter, omdat de ouders van een meisje vaak grote moeite hebben om rond te komen. Door haar uit te huwelijken, valt ze niet meer onder hun verantwoordelijkheid. Een van de meisjes die dit bijna overkwam is Nyajima.

Uitgehuwelijkt voor tien stuks vee

De 18-jarige Nyajima kwam op haar 17e onder druk te staan om te trouwen. “Mijn vader was van plan om mij uit te huwelijken in ruil voor tien stuks vee. In onze cultuur trouwen meisjes meestal al op 15-jarige leeftijd.”

Nyajima.

Om haar opleiding voort te zetten, zocht Nyajima naar manieren om aan haar gedwongen huwelijk te ontsnappen.

Ze zocht hulp bij een moederclub die door Plan International is opgericht en getraind in samenwerking met het Centraal Comité voor Vluchtelingen (RCC) en verbonden is aan haar plaatselijke school.

De moederclub is opgericht om tienermeisjes te helpen zich meer op hun gemak te voelen op school en om te voorkomen dat ze vroegtijdig trouwen en school verlaten. De vrouwen voeren campagnes om meisjes weer terug naar school te krijgen.

Rolmodel voor meisjes en vrouwen

De 30-jarige Nyakier is een van de moeders die lid is van de club bij wie Nyajima hulp zocht. Ze is een rolmodel voor meisjes en vrouwen in het kamp. Nyakier zet zich als campagnevoerder actief in tegen kindhuwelijken en gendergerelateerd geweld in de community.

Nyakier.

“Mijn man woont in Zuid-Sudan en ik zorg momenteel voor onze drie kinderen. Het is moeilijk om alle verantwoordelijkheid te dragen als jonge vluchtelingenmoeder,” vertelt ze.

“Ik wil niet dat meisjes zoals Nyajima gaan trouwen in plaats van naar school gaan.”

Redder in nood

Nyakier besprak het probleem met haar collega’s en ging naar de schoolleiding om het aantal dagen dat Nyajima afwezig was te controleren. De volgende dag ging ze, met de steun van de leerkrachten op school, naar het huis van Nyajima om met haar ouders te praten.

“Ik vertelde Nyajima’s moeder dat ze de afgelopen week niet op school was geweest en vroeg haar waarom. Ze vertelde me eerlijk dat haar vader een huwelijk voor haar had geregeld en dat ze binnenkort zou trouwen.”

Nyakier was de belangrijkste reden voor mijn ontsnapping uit deze situatie.

Met de vaardigheden die ze geleerd had tijdens de trainingen van Plan International, overtuigde Nyakier de ouders van Nyajima ervan om het gedwongen huwelijk te stoppen.

“Het overtuigen van haar ouders was niet makkelijk. We hadden een lange discussie en dankzij een duidelijke uitleg van de RCC over de juridische gevolgen van kindhuwelijken, stemde de familie er uiteindelijk mee in om het huwelijk te annuleren.”

Vertrouwen

Nyajima was erg opgelucht om te horen dat haar huwelijk was afgelast.

“Ik wil nu niet trouwen. Mijn opleiding is belangrijker. Als ik nog in Zuid-Sudan had gewoond, zou ik nu al getrouwd zijn. Nyakier was de belangrijkste reden voor mijn ontsnapping uit deze situatie.”

Ik ben optimistisch en geloof dat ik iets goeds voor mezelf en mijn land kan bereiken

“De schoolmoeders zijn een goed voorbeeld voor ons. Ze moedigen ons aan om zelfverzekerder te worden. We vertrouwen hen.”

Hoe kun jij helpen?

Met jouw steun kan Plan International niet alleen voor trainingen en non-food artikelen zorgen, maar ook voor kleine vergoedingen voor elke moeder in de club als stimulans voor hun harde werk.

“Ik heb deelgenomen aan verschillende trainingen op het gebied van kinderbescherming en het voorkomen van misbruik. Ik heb dingen zoals een matras, dekens en een maandelijkse vergoeding van ongeveer 15 euro ontvangen,” vertelt Nyakier.

Optimistisch over de toekomst

Nyajima gaat nu weer naar school en zit in de vierde klas. “Ik heb nu goede hoop voor mijn toekomst. Ik ben optimistisch en geloof dat ik iets goeds voor mezelf en mijn land kan bereiken,” aldus Nyajima.

ECHO

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie. ECHO is er op gericht noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International Nederland is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor o.a. dit project in Ethiopië.

Samen helpen we meisjes zoals Nyajima aan een betere toekomst

Help jij mee?

Doneer eenmalig via Tikkie
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.