ECHO Ethiopië: ondersteuning van kinderen op de vlucht

De Europese Unie

De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is erop gericht om noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn geworden van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulpprojecten in Ethiopië.

Plan International medewerker en meisje in kindvriendelijke ruimte
Plan International medewerker Lemlem speelt met een meisje in een kindvriendelijke ruimte van het vluchtelingenkamp in de Tigray regio. ©Plan International

Ethiopië

Vanwege de humanitaire crisis in Zuid-Sudan – een jarenlange burgeroorlog in combinatie met droogte en voedseltekorten –  zijn honderdduizenden mensen gevlucht naar buurland Ethiopië. Daarnaast zijn door interne conflicten meer dan 2,6 miljoen Ethiopiërs ontheemd geraakt in eigen land. Extreme droogte en hongersnood verergeren de situatie.

Het merendeel van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Veel kinderen die ontheemd zijn geraakt hebben inmiddels een onderwijsachterstand. En meisjes lopen meer risico op een onderwijsachterstand dan jongens. Ook is er bij meisjes een hoger risico op seksueel geweld en misbruik en hebben ze geen menstruatieproducten of veilige sanitaire voorzieningen wanneer de menstruatie begint. Er is weinig bewustzijn over de specifieke behoeftes van meisjes of het belang van onderwijs voor hen. Door deze ongelijkheid, die vaak in sociale normen zit ingebakken, worden meisjes harder geraakt in tijden van crisis.

lees ook: hoe Plan International onderwijs bevordert in het Nguenyyiel vluchtelingenkamp in Ethiopië

Het werk van Plan International

Plan International werkt in vijf regio’s in Ethiopië – Afar, Amhara, Benishangul-Gumuz, Gambella en Tigray – om ontheemde kinderen te beschermen tegen geweld en te zorgen dat ze naar school kunnen. Door hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen worden kinderen weerbaarder tegen risico’s als kinderarbeid, seksuele uitbuiting en een kindhuwelijk.

Plan International ondersteunt kinderen in vluchtelingenkampen, waaronder kinderen die hun ouders of verzorgers zijn kwijtgeraakt en kinderen met een beperking. Om ze te beschermen tegen geweld en verwaarlozing biedt Plan International psychologische hulp, onderwijs en voorlichting aan ouders en maatschappelijk werkers op het gebied van kinderrechten en gendergelijkheid.

schoolgebouw
Een nieuw schoolgebouw in het Nguenyyiel vluchtelingenkamp. ©Plan International

School

Plan International zet scholen op in de verschillende vluchtelingenkampen, zodat kinderen een eventuele leerachterstand kunnen inhalen en zich kunnen blijven ontwikkelen. Kinderen en leraren ontvangen het nodige lesmateriaal en leraren worden financieel ondersteund. Ook worden leraren getraind om psychosociale hulp te geven aan kinderen met trauma, en leren ze te herkennen wanneer een kind zich in een onveilige situatie bevindt.

Child Friendly Spaces

Plan International zet kindvriendelijke, veilige speelruimtes op in de vluchtelingenkampen. Hier kunnen kinderen ‘gewoon’ kind zijn. Er worden activiteiten en spelletjes georganiseerd zodat kinderen zich sociaal en emotioneel kunnen blijven ontwikkelen, ondanks de fragiele situatie waarin ze zich bevinden.

Menstruele hygiëne en gezondheid

Meisjes leren over menstruatie door over gezondheid en hygiëne te praten tijdens schoolclubs, opgericht door Plan International. Daarnaast worden de juiste sanitaire voorzieningen beschikbaar gemaakt, zoals gescheiden toiletten en wasbakken, en leren meisjes om herbruikbare menstruatieproducten te maken. Makkelijk toegankelijke waterpunten en plekken om je handen te wassen maken het eenvoudiger voor meisjes om met hun menstruatie om te gaan.

Leer meer over menstruatie in onze projecten

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.