ECHO Ethiopië: ondersteuning van vluchtelingenkinderen

De Europese Unie

De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is er op gericht noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulp projecten in Ethiopië en Zuid-Sudan.

Ethiopië

Vanwege de humanitaire noodtoestand in Zuid-Sudan – een jarenlange burgeroorlog in combinatie met voedseltekorten –  zijn honderdduizenden mensen gevlucht naar buurland Ethiopië. 89 procent van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. 46 procent van de vluchtelingenkinderen tussen de 3 en 18 jaar oud heeft een onderwijsachterstand. En meisjes tussen de 7 en 14 jaar lopen 2,5 keer zoveel risico op een onderwijsachterstand dan jongens. Het risico op seksueel geweld tegen meisjes is hoog door al bestaande ongelijkheid tussen jongens en meisjes, een gebrek aan middelen tijdens de menstruatie, weinig vrouwelijke rolmodellen en een beperkt bewustzijn van het belang van onderwijs in de community’s. Ook melden meisjes incidenten van seksueel geweld hierdoor vaak niet.

Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) Ethiopië

Plan International beschermt kwetsbare vluchtelingenkinderen (zoals kinderen zonder ouders of verzorgers en kinderen met een beperking) tegen geweld en verwaarlozing door het bieden van psychologische hulp, onderwijs en voorlichting aan ouders en maatschappelijk werkers op het gebied van kinderrechten en gendergelijkheid. Meisjes leren over menstruatie door health and hygiene talks bij schoolclubs, opgericht door Plan International. Daarnaast worden de juiste sanitaire voorzieningen beschikbaar gemaakt, waaronder gescheiden toiletten en wasbakken, en wordt de meisjes geleerd om hun eigen herbruikbare menstruatieproducten te maken.

ECHO vlag NL

 
 
 
 
 

Kerstkaarten (mét voedzame schoolmaaltijd)

Ben jij nog op zoek naar kerstkaarten? Alleen nu: deze tien unieke kerstkaarten met enveloppen voor 19 euro.

Shop nu >
Gratis verzending

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.