Recordaantal leerlingen halen eindexamen in vluchtelingenkamp Nguenyyiel

September was een spannende maand voor de kinderen in het Nguenyyiel vluchtelingenkamp in Gambella, Ethiopië. 930 kinderen, waarvan 115 meisjes, legden namelijk het regionale schoolexamen af. Een recordaantal kinderen en een recordaantal meisjes zijn geslaagd: meer dan 98 procent van de deelnemers heeft het examen gehaald!

Uiteindelijk zijn er 918 kinderen geslaagd, waarvan 110 meisjes. Plan International voert noodhulp uit in het Nguennyiel-vluchtelingenkamp in Ethiopië. Het programma wordt gesteund door de afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie.

Topstudente Nyaruot

Nyaruot (17) is een van de meisjes die het examen heeft afgelegd. Ze scoorde zelfs honderd procent: “Ik wist dat ik het examen goed had gemaakt, want ik had er goed voor gestudeerd. Ik ben erg blij met mijn cijfer.”

Nyaruot laat trots haar diploma zien voor een blauw schoolgebouw. Ze draat een witte top en een rode rok.
Nyaruot (17) behaalde honderd procent op haar eindexamen

Minder meisjes dan jongens

Dat Nyaruot als meisje naar school mocht, is niet vanzelfsprekend. Nog steeds zien we dat veel meer jongens dan meisjes hun school afmaken. In de lagere klassen zitten ongeveer evenveel meisjes als jongens, maar hoe ouder de meisjes worden, hoe groter de kans dat ze met school stoppen. Ze worden thuis gehouden om mee te helpen in het huishouden in plaats van dat ze naar school gaan. Of zij worden jong uitgehuwelijkt. In noodsituaties gaan meisjes nog minder snel naar school.

Ouders sturen hun dochters niet naar school

Ook gaan veel meisjes niet naar school als ze menstrueren, omdat ze geen maandverband hebben en bang zijn door te lekken tijdens de les. Veel ouders durven hun dochters niet naar school te sturen, omdat zij bang zijn dat hen onderweg iets overkomt. Ontvoeringen en seksueel geweld zijn een grote zorg voor ouders. In vluchtelingenkampen komen dit soort gevaren vaker voor.

Lees ook: Het Nguenyyiel vluchtelingenkamp viert Menstruatiedag

“Studiegroepen hebben mij erg geholpen”

Met de steun van haar familie, leraren en Plan International kon Nyaruot haar diploma halen. Nyaruot: “Het team van Plan International heeft scholen opgezet en leraren getraind in het vluchtelingenkamp. Ook zorgden ze voor de nodige schoolspullen, zoals boeken, pennen, tassen, eten en een bibliotheek. Daarnaast hebben ze studiegroepen, Girls Clubs en leeshoeken opgezet, die mij erg hebben geholpen.”

Het team van Plan International heeft scholen opgezet en leraren getraind in het vluchtelingenkamp

Nyaruot staat met twee mannen aan haar weerszijden voor een schoolgebouw van Plan International. De mannen reiken haar haar diploma uit. Ze lachen alledrie naar de camera.
Plan International ondersteunt scholen in het vluchtelingenkamp

Grote vooruitgang voor meisjes

Mede door de inspanningen van Plan International en de betrokkenen in het kamp, zien we de laatste jaren grote vooruitgang in het aantal meisjes dat hun school afmaakt. Het aantal leerlingen die het regionale examen aflegt is sinds 2018 elk jaar gestegen. Toen deden er 23 meisjes mee aan het examen, zij zijn allemaal geslaagd. De vooruitgang is duidelijk te zien: van 23 meisjes in 2018 naar 115 meisjes in 2022!

Op de hoogte blijven van ons werk? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

“We willen dit succes volhouden”

Bole Badeng, specialist onderwijs in nood bij Plan International, is trots op de leerlingen. “Wat een ongelofelijk succes! De studenten hebben het zo goed gedaan, ondanks alle uitdagingen die ze hebben moeten doorstaan om hier te zijn. Van de 930 leerlingen hebben er zelfs 820 boven de zeventig procent behaald! We gaan nog beter ons best te doen om een veilige en rustige leeromgeving te bieden aan de leerlingen. We willen dit succes natuurlijk de komende jaren volhouden.”

De studenten hebben het zo goed gedaan, ondanks alle uitdagingen die ze hebben moeten doorstaan om hier te zijn

Dit doet Plan International nog meer

Plan International zet zich in om het onderwijs in Nguenyyiel te verbeteren en meisjes op school te houden. Om dit te bereiken, hebben wij onder andere:

  • Ouders voorgelicht over het belang van onderwijs voor meisjes;
  • Zaklampen uitgedeeld zodat meisjes ook ’s avonds hun huiswerk kunnen maken. Er is dan namelijk geen licht in het kamp omdat er geen elektriciteit is;
  • Ruimtes ingericht om maandverband te verwisselen en herbruikbaar maandverband uitgedeeld. Hierdoor hoeven meisjes geen lessen te missen tijdens hun menstruatie;
  • Ervoor gezorgd dat de scholen zo veilig en toegankelijk mogelijk zijn. Dit doen we door het leveren van meubels en schoolmaterialen, maar ook door het plaatsen van hekken en aanstellen van beveiligers.

ECHO

De afdeling Europese Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp (ECHO) van de Europese Unie is er op gericht noodhulp te bieden aan mensen die slachtoffer zijn van (natuur)rampen en conflicten binnen en buiten de Europese Unie. Zij doen dat als donor, door gecertificeerde organisaties financieel te steunen. Plan International is een partnerorganisatie van ECHO en ontvangt financiële steun voor noodhulpprojecten. Op dit moment hebben wij projecten lopen in Ethiopië, de Dominicaanse Republiek, Peru en Zuid-Sudan.

Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs

Samen komen we in actie

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.