Josilda is een topvoetballer

Josilda (22) leeft voor voetbal. Ze komt uit een klein dorp in Maranhão, een arme regio in Brazilië waar veel mensen nog geen eigen douche of wc hebben. Door een project van Plan International kreeg ze de kans om professioneel voetballer te worden. Een kans die ze met beide handen aanpakte.

Het is niet gek dat Josilda zo dol is op voetbal. Samen met haar zes zussen groeide ze namelijk op naast de voetbalvelden van het dorp. Josilda was twaalf jaar toen Plan International hier een voetbalproject lanceerde. Ze twijfelde geen moment: “Ik was erg blij dat ik mee mocht doen aan Ciranda de Copas, het voetbaltoernooi. Het was een geweldige ervaring en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen.”

meisjesvoetbal brazilië

Haar leven veranderde

Tussen die mensen zat ook een scout die zag hoe getalenteerd Josilda is. Ze kreeg een uitnodiging om naar een speciale school te gaan voor topsporters. Plan International ondersteunde Josilda financieel, zodat ze de uitnodiging kon accepteren.

Op haar nieuwe school leerde ze hoe ze voetballen kon combineren met school. Na hard werken en veel sporten kreeg ze het verlossende woord: ze was geslaagd en ze mocht mee naar Duitsland om daar tegen het Duitse vrouwenelftal te spelen!

Nu is Josilda 22 jaar en is ze er van overtuigd dat voetbal haar leven veranderde. “Voetbal zorgt ervoor dat ik financieel onafhankelijk ben. Ik werk in de sportschool, als voetballer en als gymdocent. Het is fijn om een goed salaris te hebben, want hiermee kan ik ook mijn familie helpen. En ik kan af en toe wat leuks doen met mijn vrienden.”

football girls brazil

Steun

In Brazilië wordt voetbal nog steeds als een mannensport gezien, maar Josilda wil hier verandering in brengen. Zij gelooft dat dit kan veranderen door sport voor meisjes te blijven steunen: “Wanneer een project start, doen er altijd veel meisjes mee. Deze meisjes kunnen ook iets bereiken, maar zij moeten wel steun krijgen. Als zo’n project stopt, weten zij namelijk vaak niet meer wat ze moeten doen.”

De steun die Josilda van Plan International kreeg heeft ervoor gezorgd dat ze verder kon met voetballen: “Ik geloofde pas in mijzelf en mijn talent toen ik gescout was. Hierdoor heb ik bereikt wat ik wilde bereiken.”

Lees hier meer over hoe Plan meisjes helpt door middel van voetbal

Steun meer projecten van Plan!

Help jij mee?

Doneer eenmalig € 5
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.