Voetbal: ook meisjes kunnen scoren!

Voetbal, een sport voor jongens? Think again! Plan promoot voetbal voor meisjes, onder meer door het ‘Voetbal voor meisjes’-project in Brazilië. Zo trainen meisjes hun sociale en verbale vaardigheden, op én naast het veld.

Al voetballend doen meisjes meer zelfvertrouwen op. En met meer zelfvertrouwen, kunnen meisjes bergen verzetten. Een houding die ook van pas komt op school en bij hun latere carrière.

Sport als motor van ontwikkeling

In een team sporten helpt jongeren om hun plaats te vinden in een groep en voor zichzelf op te komen. Zo werken ze niet alleen aan hun fysieke conditie, maar ontwikkelen ze ook belangrijke vaardigheden. Meisjes hoeven niet op het reservebankje te zitten, want gemengde teams zijn de regel. De teams zijn niet alleen actief op het veld, maar ook daarnaast. Ze krijgen en geven voorlichting over het belang van gelijke rechten en een goede opleiding.
Sinds 2 jaar neemt Sara (16) deel aan dit voetbal project in Brazilië. Vroeger was ze heel verlegen, maar dat is veranderd, zegt Maria de moeder van Sara: “Sara was altijd een heel stil meisje. Dankzij het voetbalproject van Plan bloeide ze helemaal op. Nu leert ze graag nieuwe mensen kennen en is ze niet langer bang om haar zegje te doen.”

Support voor meisjes

Zelfs Sara’s broer voetbalt nu met zijn zus: “Vroeger beweerde hij dat meisjes en voetbal niet samen gaan. Dat is verleden tijd, nu oefenen we samen trucjes met de bal. Tijdens onze wedstrijden komt hij ook aanmoedigen, samen met zijn vrienden.”
Voetbal is niet haar enige hobby. Sara zingt, danst, speelt gitaar en heeft haar eigen programma bij de lokale radio. Later wil Sara graag werken voor een organisatie zoals Plan. Zo kan ze mensen helpen die het moeilijk hebben. Daarom is ze vastbesloten om volgend schooljaar te gaan studeren aan de universiteit.

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.