Ashley: “De TUI Academy heeft veel deuren voor me geopend”

Sinds 2017 voert Plan International samen met partners de TUI Academy uit in de Dominicaanse Republiek. Binnen dit werkgelegenheidsproject worden jongeren opgeleid voor de toerismesector. De tweede editie van de TUI Academy is inmiddels afgerond! De laatste 130 deelnemers ontvingen hun diploma, onder wie de negentienjarige alleenstaande moeder Ashley: “Ik kan mijn baby nu zekerheid geven.”

“Voordat ik begon met de TUI Academy was mijn leven zwaar. Ik werkte destijds bij een bank en moest mijn één jaar oude baby altijd meenemen naar werk,” vertelt Ashley. Haar deelname aan de TUI Academy heeft haar leven positief veranderd. De TUI Academy werkt samen met een kinderopvang in de buurt, waardoor Ashley ongestoord haar lessen kon volgen terwijl haar baby goed opgevangen werd.

Lees ook: TUI Academy studenten volgen lessen met een virtualrealitybril
Ashley krijgt TUI Academy diploma
Ashley (19) neemt haar diploma in ontvangst. Foto: © Plan International

Grote werkloosheid

Voor veel jongeren in de Dominicaanse Republiek is een opleiding niet vanzelfsprekend. Jongerenwerkloosheid is hoog en vooral jonge vrouwen zijn hierdoor kwetsbaar. Ze lopen grote kans om seksueel uitgebuit te worden of jong zwanger te raken, waardoor ze nóg minder kans hebben op een baan.

De TUI Academy

De TUI Academy, een samenwerking tussen Plan International, de TUI Care Foundation, Blue Diamond Resorts en het Professional Technical Training Institute (INFOTEP), biedt deze jongeren de kans om opgeleid te worden voor de toerismesector. Deelnemers van het programma kunnen kiezen uit verschillende specialisaties; zoals hotelreceptie, de bar, bediening, schoonmaken en de keuken. Ze volgen tijdens hun opleiding een stage in een hotel, en ze krijgen les in waardevolle levensvaardigheden waardoor ze sterker in hun schoenen staan.

Studenten tijdens de diploma uitreiking van TUI Academy.
TUI Academy studenten tijdens de diploma uitreiking. Foto: © Plan International

“Ik was vroeger erg ongeduldig”

Naast een beroepsopleiding wil de TUI Academy de jongeren de kans bieden om zich te ontwikkelen tot sterke, zelfbewuste personen. Trainingen in het omgaan met conflict, persoonlijke ontwikkeling, gender en seksuele en reproductieve gezondheid maken daarom ook deel uit van het programma. “Ik was vroeger erg ongeduldig, maar de TUI Academy leerde mij hoe ik beter om kan gaan met mensen,” vertelt Ashley. “Ik heb me persoonlijk kunnen ontwikkelen.”

Lees meer over de samenwerking tussen Plan International en de TUI Care Foundation

Het beste uit jezelf halen

“Onze toerisme- en hotelbedrijven hebben mensen nodig die niet alleen opgeleid zijn voor het vak, maar die zich ook met toewijding inzetten. Die het beste uit henzelf willen halen, initiatief tonen en creatief zijn. TUI Academy helpt jongeren deze vaardigheden te ontwikkelen,” vertelt Xiomara García, Youth Empowerment Officer bij Plan International in de Dominicaanse Republiek.

TUI Academy student Ashley
Ashley laat trots haar diploma zien. Foto: © Plan International

Verder groeien

Bij de feestelijke diploma-uitreiking in het auditorium van het Royalton Punta Cana Hotel waren ook potentiële werkgevers aanwezig, zoals werknemers van de gemeente en provincie en vertegenwoordigers van hotels in de omgeving. Nu ze haar diploma binnen heeft, wil Ashley graag aan de slag gaan in de bediening. Ze kijkt ernaar uit om haarzelf verder te ontwikkelen: “Ik wil graag eerst gaan werken in de bediening en dan verder groeien. De TUI Academy heeft veel deuren voor me geopend. Ik kan mijn baby zekerheid geven en krijg de kans om mij professioneel te ontplooien.”

Iedere vrouw verdient de kans om zich te ontwikkelen

Steun jonge vrouwen zoals Ashley

Doneer nu!
 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.