Nieuwe TUI Academy-studenten volgen lessen met virtualrealitybril

  • 31 augustus 2021

Plan International en de TUI Care Foundation starten met de tweede editie van de TUI Academy in de Dominicaanse Republiek. Na een succesvolle eerste editie worden er de komende twee jaar weer 150 nieuwe studenten opgeleid om aan de slag te gaan in de toerismesector. Voor veel van deze jongeren is een opleiding niet vanzelfsprekend.

Werkloosheid onder jongeren en tienerzwangerschappen zijn een groot probleem in de Dominicaanse Republiek. De TUI Academy biedt kansarme jongeren, met name jonge vrouwen, een alternatief. Naast een vakopleiding krijgen de jongeren ondersteuning om zich te ontwikkelen tot sterke, zelfbewuste personen. Tijdens de coronapandemie kunnen de studenten van de Academy hun opleiding thuis voortzetten, met een virtualrealitybril die is ontwikkeld door Plan International.

Lees hier over onze samenwerking met de TUI Care Foundation
TUI Academy student gebruikt virtual reality bril
Een TUI Academy student gebruikt de virtualrealitybril

Klaargestoomd voor een carrière in de toerismesector

De studenten van de TUI Academy doorlopen in een half jaar het opleidingstraject. Plan International en de TUI Care Foundation werken samen met hotelketen Blue Diamond Resorts en het Dominicaanse opleidingsinstituut INFOTEP, dat het vakinhoudelijke deel van de opleiding verzorgt. De studenten worden opgeleid tot bijvoorbeeld receptiemedewerker, keukenassistent of barmedewerker. Er wordt nu ook training gegeven in hotelonderhoud. Na vier maanden training lopen de studenten twee maanden stage bij een hotel. Omdat er veel tienermoeders aan het programma meedoen kunnen jonge moeders, op kosten van de TUI Academy, gebruik maken van een kinderdagverblijf in de buurt. Na een succesvolle afronding van het traject krijgen de studenten een diploma. Een groot deel van de afgestudeerden vindt daarna een baan in het toerisme.

Hoewel deze sector in de Dominicaanse Republiek hard is geraakt door de coronapandemie, komt het toerisme inmiddels langzaam weer op gang. De reisrestricties zijn opgeheven en de hotels mogen weer open.

 

TUI Academy jonge vrouwelijke studenten

Life skills-programma

Naast de beroepsopleiding biedt de TUI Academy, die naast de Dominicaanse Republiek ook in vijf andere landen loopt, een life skills-programma. De jongeren krijgen training in leiderschap, duurzaamheid, gendergelijkheid, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Daarnaast leren ze praktische vaardigheden, zoals het voeren van sollicitatiegesprekken, het opstellen van een cv en het bijhouden van persoonlijke financiën. Het werken aan zelfvertrouwen en het maken van een ’life plan’ is van grote waarde voor deze jongeren.

Virginia Saiz, directeur Plan International Dominicaanse Republiek, benadrukt het belang van deze aanpak: “Er bestaan veel opleidingstrajecten die jongeren simpelweg aan een baan helpen. De TUI Academy echter is een uniek antwoord op alle aspecten in het leven van jongeren om uit armoede te komen: life skills zodat ze betere beslissingen kunnen nemen; empowerment zodat jongeren zich kunnen organiseren en hun rechten kunnen opeisen; goede voorlichting om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. De TUI Academy verbindt simpelweg niet een jongere aan een baan maar biedt hen bovenal de mogelijkheden, handvatten en begeleiding om een ander pad in het leven te bewandelen. Een die succesvol is en waarbij de jongeren tot hun recht komen.”

Bartenderlessen in virtual reality

Tijdens de pandemie, toen hotels en scholen gesloten waren, is er een innovatieve leermethode ontwikkeld: bartraining door middel van virtual reality. Met een VR-bril, speciaal ontwikkeld voor de Academy, oefenen studenten barvaardigheden zoals het maken van cocktails, bedienen van klanten en het managen van de bar. Door er een spel van te maken kunnen de studenten verschillende levels halen. Leraren beoordelen het werk en geven feedback in het spel. De bril zal ook na de coronaperiode ingezet worden, om flexibel en interactief onderwijs te kunnen bieden.

Geleerde lessen van de eerste editie

De eerste editie van de TUI Academy was een groot succes, maar er zijn altijd verbeteringen mogelijk. Zo is het netwerk van hotels uitgebreid, om meer stages en arbeidscontracten te kunnen aanbieden. De families van de studenten worden beter betrokken zodat ze goed op de hoogte zijn van het programma en zodat we weten wat er thuis wordt verwacht van de studenten. Ook is er een alumninetwerk voor TUI Academy-studenten opgericht, waarmee nieuwe studenten worden begeleid.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.