Ashfia wist al negentien kindhuwelijken te voorkomen

Murzia moest op jonge leeftijd trouwen, maar ze kon haar vader gelukkig overtuigen van de nadelige gevolgen voor meisjes. Ook Ashfia slaagde erin haar huwelijk tegen te houden. Samen komen ze in actie om ervoor te zorgen dat ook andere meisjes niet gedwongen worden om te trouwen!

Bangladesh heeft een van de hoogste percentages kindhuwelijken ter wereld. Officieel moeten meisjes in Bangladesh achttien jaar zijn om te trouwen, maar helaas is de praktijk vaak anders. Meer dan 50 procent van de vrouwen trouwde voor hun achttiende en bijna 18 procent was jonger dan 15 jaar (UNICEF).

Ashfia vertelt meisjes over de gevolgen van kindhuwelijken

Oorzaken en gevolgen

Het uithuwelijken van jonge meisjes kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan armoede, sociaal-culturele normen, of een gebrek aan kennis over de gevolgen. Een huwelijk is soms de enige manier voor gezinnen om het hoofd boven water te houden, maar het heeft nadelige gevolgen voor meisjes. Ze krijgen vaker te maken met huiselijk geweld, seksueel misbruik of depressie. Sommigen worden te vroeg zwanger, met gezondheidsproblemen tot gevolg. Bovendien moeten veel getrouwde meisjes stoppen met school. Door gebrek aan onderwijs blijven ze vaak afhankelijk van hun man en ontkomen ze niet aan  armoede.

Murzia strijdt tegen kindhuwelijken in Bangladesh
Murzia

Building a Better Future for Girls

Ook Murzia moest van haar vader stoppen met school. “Mijn vader wilde wel dat wij naar school gingen, maar omdat hij een arme boer is zonder eigen land, besloot hij toch dat ik moest trouwen”, vertelt Murzia.

Toch wist ze haar vader tegen te houden. Murzia had deelgenomen aan bijeenkomsten van het Building a Better Future for Girls-programma (BBFG) van Plan International. Dit programma, uitgevoerd in de regio Kurigram in Bangladesh, heeft als doel om bewustzijn te creëren over de impact van kindhuwelijken en om het belang van de ontwikkeling van meisjes te benadrukken. Murzia leerde hier over meisjesrechten en over de gevolgen van een kindhuwelijk. Ook kreeg ze training in leiderschapsvaardigheden, waardoor ze haar vader er uiteindelijk van overtuigde om haar niet uit te huwelijken.

...omdat hij een arme boer is zonder eigen land, besloot hij toch dat ik moest trouwen.

Nadat Murzia erin geslaagd was om haar eigen kindhuwelijk te voorkomen, besloot ze zelf actie te gaan voeren. Ze wilde haar klasgenoten ook bewust maken van de gevolgen van kindhuwelijken. “Ik fiets dagelijks naar de huizen van meisjes die risico lopen op een kindhuwelijk”, vertelt ze. Daar gaat ze in gesprek met meisjes en hun ouders.

Trouwen als elfjarige: lees hier het verhaal van Atou

Murzia strijdt tegen kindhuwelijken

Ashfia hield 19 kindhuwelijken tegen!

Murzia is gelukkig niet alleen. De zeventienjarige Ashfia nam ook deel aan het BBFG-programma. “Ik kreeg trainingen in de jongerengroep van BBFG en deelde wat ik leerde met anderen. Zo maak ik andere meisjes bewust van de gevolgen van kindhuwelijken”, legt ze uit. Ook Ashfia was vastberaden om haar eigen huwelijk tegen te houden, en dat lukte. “Ik wilde studeren, ik wilde verder komen in het leven”, zegt ze. Door het verspreiden van haar kennis over kindhuwelijken heeft Ashfia inmiddels al negentien kindhuwelijken in haar gemeenschap weten te voorkomen!

Ik wilde studeren, ik wilde verder komen in het leven.

Ashfia strijdt tegen kindhuwelijken
Ashfia (17)

De beste spreker

Op school staan Ashfia en Murzia bekend om hun goede spreekvaardigheid. Ze zijn actief lid van de spreekclub op hun school en pleiten daar regelmatig voor het beëindigen van kindhuwelijken, in het bijzijn van hun klasgenoten. “We kregen training in spreken in het openbaar via het BBFG-project. Ik won de prijs voor de beste spreker in de regio”, vertelt Ashfia trots.

Blijf op de hoogte van Plan International: Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

Ashfia onderwijst kinderen in Bangladesh

Ambitie

Murzia wil hard werken op school zodat ze haar middelbare school kan afmaken. Ze heeft de ambitie om verpleegkundige te worden, zodat ze mensen in nood kan helpen. Ashfia hoopt ooit een invloedrijke baan bij de overheid te krijgen, zodat ze haar stem kan laten horen. “Ik wil opkomen voor de rechten van meisjes in de samenleving.”

Samen steunen we meisjes en verheffen we hun stem

Doe jij mee?

Ja, ik doe mee!

 

 

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.