Ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen moesten besnijdenis ondergaan.

De meeste van hen zijn nog geen 15 jaar oud als ze besneden worden. Meisjesbesnijdenis is een ernstige schending van de rechten van meisjes en vrouwen. Meisjes worstelen vaak levenslang met de fysieke en mentale gevolgen van de ingreep (Bron: WHO 2022).

Dit moet stoppen!

Help mee en doneer

Met jouw bijdrage kunnen we meisjes ondersteunen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken, seksuele uitbuiting en tienerzwangerschappen.

Ja, ik help mee!

Betalen via iDEAL

Betalen via machtiging

Met het versturen van dit formulier geef je ons toestemming om de incasso uit te voeren.

Je gegevens

Je ontvangt een bevestigingsmail.

Als je je telefoonnummer invult, kunnen we je bellen over vragen omtrent je donateurschap of om steun te vragen voor ons werk.

Zo strijdt Zainab tegen meisjesbesnijdenis

Veel van onze ouders gingen niet naar school en zijn niet op de hoogte van de gevaren van meisjesbesnijdenis

Haar moeder voerde vroeger zelf meisjesbesnijdenissen uit, maar Zainab uit Sierra Leone durfde voor zichzelf op te komen en een besnijdenis te weigeren. Nu leidt ze op haar school een club die strijdt tegen meisjesbesnijdenis en heeft ze haar eigen radioshow, waarin ze schadelijke praktijken als kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis aankaart.

De schokkende waarheid: feiten & cijfers

  • Jaarlijks lopen 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden (WHO 2022).
  • Meisjes die slachtoffer worden van meisjesbesnijdenis worstelen levenslang met negatieve gevolgen, zoals chronische pijn, ontstekingen, psychische trauma’s en complicaties bij zwangerschap en bevalling.
  • De oorzaken van meisjesbesnijdenis lopen uiteen, maar hebben vaak te maken met sociale normen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat onbesneden meisjes onrein zijn en nooit zullen trouwen.

Dit moet stoppen.

Dit doet Plan International:

  • We geven voorlichting over de gezondheidsrisico’s van meisjesbesnijdenis;
  • We leren alle betrokkenen over de rechten van meisjes, met name dat ieder meisje het recht heeft om zelf keuzes te maken over haar eigen leven en lichaam;
  • We lobbyen samen met meisjes voor betere wetgeving.

In actie komen tegen meisjesbesnijdenis

We doen dit onder andere in het Fight against Female Genital Mutilation-programma in het zuiden van Egypte. In dit project leren we meisjes de vaardigheden die zij nodig hebben om voor zichzelf op te komen. Met voorlichtingsbijeenkomsten worden fabels en taboes over besnijdenis de wereld uit geholpen. We ondersteunen meisjes zodat zij in actie kunnen komen tegen besnijdenis en in gesprek kunnen gaan met hun families en omgeving.

Tot op de dag van vandaag kan ik mij de pijn nog precies herinneren

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.