Vriendelijke vroedvrouwen redden levens in Laos

Dertien pas afgestudeerde vroedvrouwen zijn klaar om aan de slag te gaan op het platteland van Laos. Dankzij Plan leerden ze niet alleen het vak, maar ook hoe je vriendelijk en toegankelijk communiceert.

De meerderheid van de bevolking van Laos (70 procent van 6,5 miljoen inwoners) leeft op het platteland. Hoewel de toegang tot gezondheidszorg stijgt, is er nog steeds een nijpend tekort aan vroedvrouwen in veel dorpen, zeker in de provincie Bokeo.

Studiebeurzen

Plan werkt hard aan een verbetering van de situatie. Dankzij studiebeurzen kunnen plattelandsmeisjes een 2-jarige opleiding verloskunde volgen. Daarna gaan ze aan de slag in lokale gezondheidsinstellingen. De gedachte hierachter: door de aanwezigheid van goed getraind lokaal personeel, komen meer mensen naar die gezondheidscentra toe. In veel dorpen zijn mensen nog huiverig om over de drempel van een kliniek te stappen. Vertrouwd personeel helpt om die angst weg te nemen.

Praten als een vriend

De verloskundestudenten leren niet alleen hoe ze vrouwen kunnen helpen bij de bevalling, maar krijgen ook communicatietraining. Hiervoor zette Plan het True Friend Project op, een programma gericht op betere communicatievaardigheden. “Het draait bij deze training niet om kennis en kunde maar om hoe je zorg verleent op een rustige en vriendelijke manier”, zegt Plan Laos gezondheidsadviseur Dr. Ketsadasak Kiettisak. “Als mensen het gevoel hebben dat ze met een vriend kunnen praten, in plaats van met een professionele zorgverlener, zullen ze sneller aankloppen voor hulp.”

Taalproblemen

Ook de taal is in veel afgelegen gemeenschappen een probleem. In Bokeo zijn veel verschillende minderheden met een eigen taal die nauwelijks communiceren in Lao. De kloof tussen dorpelingen en ‘stadse’ zorgverleners is daardoor vaak groot. Vroedvrouwen die wel de taal van de regio spreken en de lokale gebruiken en geloven begrijpen zijn essentieel voor een goede gezondheidszorg. “Als oud-verloskundige weet ik hoe belangrijk het is om goed te kunnen communiceren met vrouwen en hun families”, zegt Plan Laos directeur Mona Girgis.

Strijd tegen kindsterfte

“Onze samenwerking met het Ministerie van Gezondheid en ons werk voor gezondheidscentra, zorgt ervoor dat de moeder- en kindersterfte daalt”, zegt Girgis. Maar, voegt ze daaraan toe: “Ondanks die dalende lijn is het sterftecijfer nog steeds te hoog. Het sterftecijfer onder 0-5-jarigen in de afgelegen noordelijke provincies is 110 per duizend kinderen.”

Levens redden

Vrouwen in Laos krijgen gemiddeld 3,6 kinderen. Vaak bevallen ze voor hun achttiende van hun eerste kind. Goede zorg is essentieel. “Veel mensen in mijn dorp gaan nog steeds niet naar gezondheidscentra, behalve als er complicaties optreden tijdens de thuisbevalling”, zegt Keophet, een van de studenten die met hulp van Plan werd opgeleid. “Ik hoop dat het mij lukt om vrouwen te overtuigen dat ik ze kan helpen. Alleen zo kunnen we de levens van moeders en baby’s redden.” Haar medestudent Ea Chanvixaithor, popelt om de slag te gaan. “Met de kennis en de kunde die ik heb opgedaan ga ik levens redden in Bokeo.”

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.