Vijf redenen waarom een kind een geboortebewijs nodig heeft

Elk kind heeft recht op een geboortebewijs. Maar wereldwijd zijn ruim 290 miljoen kinderen onder de vijf jaar niet geregistreerd. Meisjes kunnen hierdoor het slachtoffer worden van kindhuwelijken en mensenhandel. Een geboorteregistratie is daarom erg belangrijk voor hun toekomst. Want als kinderen een geboortebewijs hebben dan…

#1… hebben ze toegang tot gezondheidszorg

Elk jaar sterven miljoenen kinderen aan vermijdbare ziekten voordat ze vijf jaar worden. Dit komt doordat niet-geregistreerde kinderen vaak geen toegang krijgen tot gezondheidszorg of meer betalen voor die diensten dan een geregistreerd kind. Een geboortebewijs betekent dat een kind toegang kan krijgen tot medische hulp en de vaccinaties die hij of zij nodig heeft om gezond te blijven.

#2… kunnen ze zich inschrijven voor examens

Zonder geboortebewijs is het niet mogelijk om je diploma te halen, want je kunt je niet inschrijven voor examens. De kans op een goede opleiding en het vinden van een goede baan is daarmee uitgesloten. Dit heeft tot gevolg dat ongeregistreerde kinderen later vaak een laag inkomen hebben. Onderwijs biedt ook bescherming tegen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Want geschoolde meisjes zijn mondiger en weerbaarder en kennen hun rechten. Bovendien zijn ze later minder afhankelijk, omdat ze een betere kans hebben op werk, waarmee ze meer verdienen en beter voor zichzelf en hun toekomstige kinderen kunnen zorgen.

inschrijven op school

#3… hebben ze recht op een identiteitskaart of paspoort

Zonder identificatie heeft de overheid geen documentatie over het bestaan van een kind. De exacte leeftijd van een ongeregistreerd kind valt dan niet aan te tonen en de kans op kindhuwelijken en mensenhandel neemt hiermee toe. Met een identiteitskaart of paspoort kan de leeftijd van een kind wel bewezen worden. Hierdoor neemt het risico op kindhuwelijken en kinderhandel af. Het biedt de basis voor het beschermen van veel burgerrechten zoals politieke, economische, sociale en culturele rechten van het kind. Met een ID en paspoort kunnen ze later makkelijker reizen.

#4… hebben ze het recht om later te trouwen

Zonder ID of geboortebewijs is het in sommige landen niet mogelijk om te trouwen. Een huwelijksvergunning is namelijk een zeer belangrijk document dat wordt gebruikt voor juridische doeleinden. Zonder geboortebewijs kunnen vrouwen (en mannen) dus niet trouwen. Daarnaast worden meisjes met een geboortebewijs beschermd tegen kindhuwelijken. Het kind, haar ouders of school kan aantonen dat het meisje te jong is om te trouwen of om uitgehuwelijkt te worden.

Vijf redenen waarom een kind een geboortebewijs nodig heeft

#5… hebben ze het recht om later te stemmen

Zonder geboortebewijs word je niet als burger beschouwd. Je kunt hierdoor niet stemmen. Stemrecht is belangrijk voor zowel vrouwen als mannen, omdat ze hiermee invloed kunnen uitoefenen op hoe het land wordt geregeerd. Ook is het een kans voor vrouwen om meer van zichzelf te laten horen en op te komen voor vrouwenrechten.

geboortebewijs geeft recht om te stemmen

(Bron: Gender Research & Advocacy Project Legal Assistance Centre 2011)
(Bron: Seven Instances When You’ll Need A Birth Certificate, Vitalchek 2014)
(Bron: Plan International Canada)

Terug naar dossier 'Geboortebewijzen'

Help jij ook mee?

Ja, ik help meisjes!
 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.