“Een geboortebewijs is niet alleen een stuk papier”

Sommige mensen denken dat een geboortebewijs alleen een stuk papier is. Dit ligt anders voor de naar schatting 7,5 miljoen Filipino’s die volgens het Filipijnse bureau voor de statistiek niet geregistreerd zijn. “Ik ben nooit geregistreerd, dus ik ken de nadelen van het niet hebben van een geboortebewijs. Ik wilde niet dat mijn eigen kinderen dezelfde problemen zouden ervaren,” deelt Rubelita, moeder van zes kinderen.

De 34-jarige Rubelita woont met haar kinderen in een sloppenwijk in de Filipijnen. De familie overleeft op het lage loon van haar man Novecinto die als bouwvakker werkt. Op een goede dag verdienen ze rond de € 5.

Eten heeft voorrang

Door de armoede had het kopen van eten voorrang op het betalen van een geboortebewijs voor haar kinderen. Dankzij een bijdrage van de peetouders van haar kinderen werden er vier kort na hun geboorte geregistreerd, maar haar twee jongste kinderen werden niet geregistreerd. Haar enige toevlucht was om ze later in te schrijven.

Lees hier alles over geboortebewijzen

Een late registratie is een procedure die gebruikt wordt als iemand niet meteen bij haar of zijn geboorte geregistreerd is bij de plaatselijke burgerlijke stand. Het kost ongeveer € 8 per kind. Dat is een enorm bedrag voor Rubelita dat ze niet zomaar kon missen – zelfs niet voor zoiets waardevols als een geboortebewijs.

Rubelita en haar dochter Rowena (4) en zoon Vicente (2)

Nadelen zonder geboortebewijs

Rubelita en haar twee niet-geregistreerde kinderen, Rowena (4) en Vicente (2), maken deel uit van de naar schatting 25 procent van de bevolking uit de regio die niet geregistreerd is bij zijn of haar geboorte. Ze kunnen hierdoor geen aanspraak maken op hun fundamentele burgerlijke en democratische rechten.

“Zonder een geboortebewijs kun je niet aantonen wie je bent en wie je ouders zijn. Je kunt ook geen identiteitsbewijs krijgen, dat je nodig hebt als je ziek bent of voor andere diensten,” legt Rubelita uit.

Hoewel ik zelf nog steeds niet geregistreerd ben, ben ik blij dat mijn kinderen dit wel zijn en dus een betere kans hebben op een goede toekomst.

Geboorteregistratie, een van de basisrechten van een kind, vormt de basis voor bescherming en welzijn. Zonder deze registratie zijn kinderen kwetsbaarder voor misbruik en uitbuiting. Ze kunnen geen toegang krijgen tot basisdiensten zoals onderwijs en gezondheidszorg. Ze worden makkelijke doelwitten voor mensenhandel, omdat ze vaak niet op school zitten en niet in officiële documenten staan.

Dit doet Plan

Als onderdeel van de Collaborative Action against Trafficking van Plan International werken we samen met de lokale burgerlijke stand om geboortebewijzen te regelen voor niet-geregistreerde kinderen, onder wie Rowena en Vicente. Na het voldoen aan alle noodzakelijke documentatie-eisen, hebben de kinderen onlangs hun geboortebewijs ontvangen samen met tien andere kinderen.

Lees hier wat Plan nog meer doet voor geboorteregistratie

Naast het makkelijker maken van het registreren van kwetsbare kinderen, organiseren we ook bewustmakingstrainingen in community’s. Hiermee helpen we gezinnen het belang in te zien van geboortebewijzen om kinderen te beschermen tegen gevaar, misbruik en uitbuiting.

“Hoewel ik zelf nog steeds niet geregistreerd ben, ben ik blij dat mijn kinderen dit wel zijn en dus een betere kans hebben op een goede toekomst,” aldus Rubelita.

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.