“Ik wil vaders oproepen hun dochter niet uit te huwelijken”

Toen zijn dochter Yekaba twaalf jaar oud was, wilde Desta uit Ethiopië haar uithuwelijken aan een man die bijna twee keer zo oud was als zij. “Ik word ouder en zal er niet altijd zijn om voor haar te zorgen, dus ik wilde zeker weten dat iemand haar zekerheid kon bieden.”

In Amhara, Ethiopië, trouwt 75 procent van de meisjes voordat ze achttien jaar zijn. Veel van hen zijn, net als Yekaba, pas twaalf jaar oud. Families die in armoede leven zien vaak geen andere uitweg: een kindhuwelijk betekent een mond minder te voeden. Bovendien ontvangt de familie dan ook een bruidsschat van de bruidegom.

Een dochter met haar vader. Het meisje heeft een paarse jurk aan, haar vader een wit gewaad. Ze kijken lachend in de camera
Yekaba en haar vader Desta – ©Plan International

Trouwen

Dat gold ook voor de ouders van Yekaba. Ze konden het zich niet veroorloven om hun beide dochters naar school te laten gaan. En dus besloot Desta dat Yekaba moest trouwen. “Ik begin het werk op onze boerderij ook steeds vermoeiender te vinden. Als Yekaba trouwt, zou haar man me daarbij kunnen helpen.”

Kinderen moeten kind kunnen zijn

Help kindhuwelijken voorkomen

Do something, word kindsponsor

Maar Yekaba liet dat niet zomaar gebeuren. Ze vertelde haar leraren over het voorgenomen huwelijk en trommelde vrienden, familie en andere mensen uit haar omgeving op om haar vader te overtuigen het huwelijk te stoppen. Maar niemand kon hem overtuigen het huwelijk stop te zetten.

De gevaren van een kindhuwelijk

Op school had Yekaba ook geleerd hoe gevaarlijk een kindhuwelijk en vooral een zwangerschap op jonge leeftijd kon zijn. Ze besloot haar vader nog één keer te confronteren. Ze vertelde hem over de gezondheidsrisico’s die ze zou lopen als ze op jonge leeftijd zwanger zou worden en wees hem op wat er met haar nichtje gebeurd was. Ook zij trouwde op haar twaalfde, maar werd door haar man samen met haar baby het huis uitgezet. Op haar veertiende stond ze er alleen voor met een zieke baby en zonder opleiding.

Ik wilde niet dat Yekaba iets tekort zou komen, maar ik snap nu dat een huwelijk haar juist ongelukkig zou hebben gemaakt

Toen ze vertelde dat ze zelfs zou kunnen overlijden, zag ook Desta in hoe schadelijk een kindhuwelijk is en blies hij het voorgenomen huwelijk af. “Daarvoor wist ik niet hoe verkeerd het was om meisjes op jonge leeftijd uit te huwelijken”, vertelt hij. “Ik wilde niet dat Yekaba iets tekort zou komen, maar ik snap nu dat een huwelijk haar juist ongelukkig zou hebben gemaakt. Ik hou van mijn dochter. Het huwelijk afblazen maakte haar gelukkig, en daar word ik ook weer gelukkig van.”

Een meisje in een paars gewaad leest in haar schoolboeken
Yekaba wilde koste wat het kost haar opleiding afmaken – ©Plan International

Koste wat het kost

Een andere grote drijfveer voor Desta, was dat hij zag hoe graag zijn dochter naar school wilde blijven gaan. “Ze vertelde me dat ze koste wat het kost door wilde gaan met haar opleiding en deze af wilde maken. Als ik haar had uitgehuwelijkt, had dat haar kapot gemaakt.”

Ik wil andere vaders oproepen hun dochters niet uit te huwelijken

“Ik hoop dat mijn dochters niet dezelfde fout maken als ik”

Nu zou hij andere vaders dan ook adviseren om hun dochters niet uit te huwelijken. “Mijn twee oudste dochters zijn beiden als kind getrouwd en het heeft hun leven verpest,” vertelt hij. “Daar kan ik nu niets meer aan veranderen, maar ik hoop dat zij niet dezelfde fout maken als ik en dat zij hun kinderen niet op jonge leeftijd uithuwelijken.”

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.