Kindhuwelijken in Zambia: een traditie van onwetendheid

Toen Royda 15 jaar oud was, ging ze met haar familie naar de kerk. Daar kwam een man van rond de 25 op het gezin af. Hij had Royda gezien en wilde met haar trouwen. “Uiteraard zei ik meteen tegen mijn ouders dat ik dat niet wilde! Thuis aangekomen kwam er nog iemand die door de man gestuurd was om mijn hand vragen. Hij zette mijn ouders flink onder druk en wist ze te overtuigen. Ze stemden toe.”

“Ik kon niet anders dan ook toestemmen”, vertelt Royda verder. “Ik kon onmogelijk tegen mijn ouders in gaan. Maar ik was vreselijk verdrietig. Ik ben nog veel te jong om te trouwen! Ik wil naar school, zodat ik lerares kan worden. En nog minimaal tien jaar wachten; 25 is een betere leeftijd voor een meisje om te trouwen.”

kindhuwelijken zambiaParalegals

In het dorp waar Royda woont, is een zogenaamde paralegal group actief. Deze mensen uit de community zijn door Plan opgeleid op het gebied van wetgeving, onderwijs en allerlei andere zaken die jongens en meisjes aangaan. Zo ook kindhuwelijken. Tijdens een bijeenkomst in het dorp kwam de verloving van Royda aan de orde. De paralegals kwamen direct in actie en gingen meerdere malen praten met de ouders van Royda.

Bruidsschat

“De paralegals doen heel goed werk. Ze konden mijn ouders overtuigen dat ik veel te jong ben om te trouwen en dat we de verloving moesten verbreken. Ze hebben mij gered, want mijn ouders hebben er naar geluisterd. Het geld dat al betaald was [in Zambia ontvangt de familie van de bruid een bruidsschat] gaven zij terug. Ik ben zo ontzettend opgelucht!”

Meisjes van school

“Ik kan nu op school blijven en verder leren. Maar in mijn klas gaan nog steeds meisjes van school om te trouwen. Ze komen niet meer terug…Hun mannen zijn vaak slecht voor ze, hebben affaires en behandelen hun vrouw slecht. Heel zielig voor de meisjes.”

Nog veel werk

De paralegals blijven met ouders praten die hun kinderen uithuwelijken. Vanuit de traditie in Zambia bestaat er geen leeftijdsgrens voor trouwen en veel mensen weten niet eens dat er een minimumleeftijd van 18 jaar in de wet is vastgelegd. Het aangaan van gesprekken en het geven van voorlichting is momenteel het belangrijkste om kindhuwelijken tegen te gaan. Plan onderhandelt daarnaast met de overheid over betere handhaving van de wet.

Onderwijs

Moeder van Royda: “Ik twijfelde al een beetje of mijn dochter niet te jong was, maar het is gebruikelijk in onze cultuur. De paralegals hebben me er van overtuigd dat ik mijn dochter naar school moet sturen. Het is niet gemakkelijk om al mijn zeven kinderen naar school te sturen, maar ik doe er alles aan om het voor elkaar te krijgen.”

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.