Kindhuwelijken in Nederland

Kindhuwelijken zijn in Nederland bij wet verboden. Toch worden er naar schatting jaarlijks zo’n 250 kindhuwelijken gesloten in ons land. De Nederlandse overheid vindt het heel belangrijk dat kinderen beschermd worden tegen kindhuwelijken. Daarom is eind 2015 een wet tegen kindhuwelijken van kracht gegaan: de Wet tegengaan huwelijksdwang. Deze wet bepaalt dat een huwelijk waarbij een van de partners minderjarig is niet wordt erkend, en dat kindbruiden die in het buitenland getrouwd zijn niet door hun echtgenoot naar Nederland gehaald kunnen worden.

Het is niet mogelijk om te trouwen als jij en/of je partner jonger zijn dan achttien jaar. In dat geval is er namelijk altijd sprake van huwelijksdwang. Bij huwelijksdwang krijgt het Openbaar Ministerie de mogelijkheid om het huwelijk tegen te houden. Ook zijn er mogelijkheden om onder dwang gesloten huwelijken nietig te verklaren en worden in het buitenland gesloten polygame huwelijken in Nederland niet erkend.

Plan International heeft geen projecten in Nederland, maar is wel onderdeel van Girls Not Brides Nederland; een netwerk dat zich richt op kennisuitwisseling en gezamenlijke activiteiten om kindhuwelijken internationaal en nationaal tegen te gaan.

Bron: Rijksoverheid (geraadpleegd 2023)
Girls Not Brides, 2017

Terug naar het dossier 'Kindhuwelijken'

 
 
 
 
 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.