Kindhuwelijken in Nederland

Het is moeilijk in te schatten omdat kindhuwelijken illegaal zijn in Nederland, maar naar schattig worden er jaarlijks zo’n 250 kindhuwelijken gesloten in ons land. De Nederlandse overheid vindt het heel belangrijk dat meisjes, ook in Nederland, beschermd worden tegen kindhuwelijken. Daarom is eind 2015 in Nederland een wet van kracht gegaan tegen kindhuwelijken: de wet Tegengaan Huwelijksdwang. Hierin staat dat een huwelijk waarbij een van de partners minderjarig is, niet wordt erkend en dat kindbruiden die in het buitenland getrouwd zijn, niet naar Nederland gehaald kunnen worden door hun echtgenoot.

Bron: Maastricht University & Verwey-Jonker Instituut, 2016

Het is niet meer mogelijk om te trouwen als jij of je partner jonger zijn dan achttien jaar. Bij huwelijksdwang krijgt het Openbaar Ministerie de mogelijkheid om het huwelijk niet door te laten gaan. Ook komen er meer mogelijkheden om onder dwang gesloten huwelijk nietig te verklaren en worden in het buitenland gesloten polygame huwelijken niet erkend.
Plan heeft geen projecten in Nederland, maar is wel onderdeel van Girls not Brides Nederland; het netwerk dat zich richt op kennisuitwisseling en gezamenlijke activiteiten om kindhuwelijken internationaal en nationaal tegen te gaan.

Terug naar het dossier 'Kindhuwelijken'

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.