Kindhuwelijken en religie

Kindhuwelijken zijn niet gebonden aan een religie; ze komen voor in alle werelddelen en in alle religies. Vaak wordt er bijvoorbeeld onterecht een verband gelegd tussen de islam en kindhuwelijken. Maar kindhuwelijken komen bij lange na niet alleen binnen de islam voor en worden niet door de religie voorgeschreven, evenals andere religies.

Het klopt dat in (voornamelijk) islamitische landen als Niger, Bangladesh en Mali veel kindhuwelijken voorkomen. Maar bijna de helft van de getrouwde minderjarigen woont in India of Nepal, waar het grootste deel van de bevolking hindoe is. In Afrika behoren christelijke landen als Zambia en de Congo tot de landen met de meeste kindhuwelijken. Ook in Latijns-Amerika, een uitgesproken christelijk subcontinent, trouwt nog steeds bijna één op de drie meisjes voor ze achttien is.

Het kindhuwelijk wordt door geen enkele religie voorgeschreven. Deze schadelijke praktijk is op veel plekken een gewoonte die is ontstaan uit ongelijke gendernormen en andere schadelijke sociale normen in de maatschappij. Er zijn individuen die de connectie met een religie leggen om het kindhuwelijk op die manier te rechtvaardigen, ook al klopt dat niet. Plan International werkt op veel plekken samen met religieuze leiders om dat idee te ontmantelen.

Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat kindhuwelijken schadelijk zijn. Steeds meer kinderen, ouders, (religieuze) leiders en andere belangrijke spelers in een community zetten zich in om hier een einde aan te maken en meisjes gelijke kansen en rechten te geven.

Lees meer: Ashfia wist al negentien kindhuwelijken te voorkomen

Terug naar het dossier 'Kindhuwelijken'

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.