Kinderhandel in Nepal

Kinderhandel is een vorm van mensenhandel. Kinderen worden ontvoerd of gerekruteerd, en daarna verhandeld voor prostitutie, dwangarbeid, slavernij of het verwijderen van organen. Soms worden ze verkocht als bruid, kindsoldaat of gebruikt bij religieuze rituelen zoals offeringen.

Kinderhandel gebeurt overal ter wereld, op verschillende manieren. Door armoede, gebrek aan kennis en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, kunnen handelaren kinderen vaak onder valse voorwendselen meenemen. In sommige gevallen worden de kinderen ontvoerd, van straat of uit ziekenhuizen. Ook komt het voor dat kinderen ‘vrijwillig’ meegaan omdat ze worden gelokt met mooie beloftes.

Kinderhandel Nepal
Een ziek meisje wordt verzorgd door een vriendin in een revalidatiecentrum in Prakasam, India.

Nepal

Nepal heeft 29 miljoen inwoners. Veertig procent van de bevolking is jonger dan 15 jaar oud. Ruim één op de drie mensen leeft in armoede en moet met minder dan $1 per dag zien rond te komen. In Nepal staan meisjes laag op de sociale ladder. Ze hebben minder kans op werk en geweld tegen vrouwen is er nog steeds breed geaccepteerd. Dit maakt ze extra kwetsbaar voor uitbuiting.

Na de aardbeving in 2015 steeg het aantal slachtoffers van kinderhandel. De meeste kinderen worden naar India gebracht. Sommigen worden ontvoerd naar andere landen in Azië zoals Zuid-Korea en China. Ook het Midden-Oosten en de grote steden in Nepal zelf, zijn bekende bestemmingen.

Oorzaken

Er is niet één specifieke oorzaak voor kinderhandel. Een aantal factoren levert een grote bijdrage aan het probleem.

Armoede en hoge werkloosheid
Veel kinderen in Nepal leven in armoede, gaan niet naar school en kunnen geen werk vinden. Ook hebben ze nauwelijks toegang tot betrouwbare informatie. Daardoor hebben ze geen idee van de gevaren van mensenhandel. Handelaren beloven ouders dat ze hun kind onderwijs, eten en een goede toekomst kunnen bieden. Ze schetsen een beeld van een mooi leven ergens anders. Kinderen worden meegegeven of verkocht en dan blijkt de realiteit compleet anders. Vaak belanden ze in een situatie van misbruik en uitbuiting.

Onveilige weeshuizen
In Nepal wonen 15.000 kinderen in weeshuizen. Sommige kinderen raakten hun ouders kwijt bij de aardbeving, maar vaak worden ze door hun ouders naar het weeshuis gebracht in de hoop op een beter leven. Naar schatting heeft 85 procent van de weeshuiskinderen nog tenminste één levende ouder. Veel weeshuizen zijn geen veilige plek. Kinderen worden er vaak uitgebuit, seksueel misbruikt of ingezet om geld van toeristen los te peuteren.

Discriminatie van meisjes
In Nepal staan meisjes laag op de sociale ladder. Ze hebben minder rechten dan jongens, gaan minder vaak naar school en hebben minder kans op werk. Daarbij is geweld tegen vrouwen nog steeds breed geaccepteerd. Dit maakt meisjes extra kwetsbaar voor uitbuiting.
Door hun lage positie in de maatschappij is het bovendien extra moeilijk voor meisjes om hulp te krijgen als ze zijn ontsnapt. Hun stem wordt genegeerd en meisjes die zijn verkracht en misbruikt krijgen een stigma.

Lees hier meer over commerciële seksuele uitbuiting

Toename gebruik van social media
Ook in Nepal zijn steeds meer jongeren actief op social media, helaas is er weinig aandacht voor de risico’s die dit met zich meebrengt. Het lokken van meisjes gebeurt steeds vaker online. Mensenhandelaren gebruiken allerlei trucs om meisjes en hun families te verleiden. Ze sturen een vriendschapsverzoek en creëren een band met het slachtoffer. Mensenhandelaren beloven meisjes een mooie toekomst in het buitenland. In werkelijkheid wacht deze meisjes een ellendig bestaan.

Meisjeshandel Nepal

Wetgeving en handhaving
Een groot probleem in Nepal is de gebrekkige wetgeving en slechte handhaving van de wet. Er zijn veel corrupte politici die samenspannen met mensenhandelaren. Daardoor kunnen daders vaak ongestraft wegkomen. Sommige wetshandhavers, zoals politieagenten, gebruiken hun macht en autoriteit om kinderen te exploiteren. Daarnaast is er weinig toezicht op de grens tussen Nepal en India. Die grens is 1000 mijl lang en telt slechts 14 controlepunten. Dit maakt het voor handelaren wel heel makkelijk om meisjes te smokkelen.

Op dit moment zit Nepal middenin een politieke omwenteling. De macht verschuift van de nationale naar de lokale politiek. Terwijl de regering worstelt, hebben mensenhandelaren vrij spel.

Gevolgen

De gevolgen voor slachtoffers van kinderhandel zijn vaak zeer ernstig. Kinderen krijgen heftige psychische en lichamelijke klachten. Ze worstelen met trauma’s, schuldgevoelens, depressies en angsten. Ook ongewenste zwangerschappen, seksueel overdraagbare aandoeningen en blijvend letsel door geweld, komen voor. Kinderen kunnen vaak nergens terecht.
Door hun lage positie in de maatschappij, is het voor meisjes extra moeilijk om hulp te krijgen als ze zijn ontsnapt. Hun stem wordt genegeerd en meisjes die zijn verkracht en misbruikt krijgen een stigma.

Bekijk de documentaire ‘Leven in de frontlinie’: Meisjes als handelswaar

Wat doet Plan tegen kinderhandel

Plan richt zich in de aanpak van kinderhandel vooral op kwetsbare meisjes. We geven voorlichting, leiden jongerenactivisten op, bieden ondersteuning, bewaken grenzen, zorgen voor onderwijs en zetten met partners rehabilitatiecentra op.
Lees hier: 5 manieren waarop Plan strijdt tegen meisjeshandel in Nepal
Meisjeshandel Nepal

 

 
 
 
 
 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.