5 manieren waarop Plan strijdt tegen meisjeshandel in Nepal
Elk jaar worden meer dan 8.000 meisjes en vrouwen uit Nepal verhandeld. In de grensgemeenschappen tussen Nepal en India lopen meisjes het meeste risico. In die gebieden is Plan International actief met het project Action Against Child Trafficking (AACT). Plan International geeft voorlichting, leidt actievoerders op, biedt ondersteuning, bewaakt grenzen, zorgt voor onderwijs en zet rehabilitatiecentra op.
1. Voorlichting geven
Plan International geeft voorlichting aan meisjes, hun families en hun gemeenschappen. Met trainingen worden zij bewustgemaakt van de signalen van meisjeshandel. Ook leren ze goede keuzes maken en begrijpen wat hun rechten zijn. Hun zelfvertrouwen groeit en ze worden minder kwetsbaar voor manipulatie of uitbuiting.
2. Jongerengroepen steunen
Plan International steunt jonge actievoerders in hun campagnes tegen meisjeshandel. Zij strijden voor goede hulpverlening en bewustwordingscampagnes die ervoor zorgen dat elk meisje de risico’s kent. Het begint op lokaal niveau, maar het einddoel is de invoering van lokale én landelijke wetten die meisjes beschermen tegen mensenhandel.
3. Controleren aan de grens
Plan International helpt bij de controles aan de grens tussen Nepal en India. Er zijn verschillende controleposten geopend bij de grenzen in het oosten en het westen van het land. In de eerste maanden werden hier al ruim 250 kinderen tegengehouden. De politie werd ingeschakeld om deze kinderen verder te helpen. Ook krijgen economische migranten aan de grens informatie over veilige migratie en wat te doen bij noodgevallen.
Lees ook: Ranjana werkt als controleur op de grens tussen Nepal en India
4. Terug naar school
Plan International zorgt dat meisjes die zijn gestopt met hun opleiding terug naar school gaan. Hierdoor stijgen hun kansen op een baan en lopen ze minder risico om slachtoffer te worden van mensenhandel. Scholing is een investering in de toekomst van deze meisjes. Met één jaar extra onderwijs verdient een meisje later al 20 procent meer! Ook besteden vrouwen 70 procent van hun inkomen aan hun gezin.
5. Rehabilitatiecentra
Slachtoffers van meisjeshandel hebben ook hulp nodig nadat ze zijn bevrijd. Er rust nog altijd een groot stigma op seksueel misbruik. Plan International helpt met rehabilitatiecentra. Hier kunnen meisjes en vrouwen herstellen van wat zij hebben meegemaakt. Zowel mentaal als lichamelijk. Ook worden ze ondersteund tijdens hun terugkeer in de maatschappij.
Meisjeshandel in Nepal moet stoppen
In Nepal worden elk jaar meer dan 8.000 meisjes met geweld meegenomen of gelokt onder valse voorwendselen. Zij worden verkocht en gedwongen te werken in een bordeel, als huisslaaf of in een kledingfabriek, met levensverwoestende gevolgen.
Veel van de meisjes die verhandeld worden, leven in extreme armoede, ze gaan niet naar school en er is geen werk. Ook hebben ze nauwelijks toegang tot betrouwbare informatie. Daardoor hebben ze geen idee van de gevaren van mensenhandel. Ze trappen in de mooie praatjes van mensenhandelaren en denken dat ze een beter leven krijgen, voor zichzelf én hun families.