Documentaire ‘Leven in de frontlinie’: Meisjes als handelswaar

  • 27 juli 2015

Op 2 augustus 2015 om 17.10 uur op NPO2, is de aflevering ‘Meisjes als handelswaar’ te zien. Vanaf zondag 19 juli wordt serie ‘Leven in de frontlinie’ herhaald.

Bekijk de documentaire waar Urmila vecht tegen het kamalari-systeem

Urmila (23) uit Nepal was zes toen ze door haar ouders werd weggegeven aan een rijke familie bij wie ze schulden hadden. Urmila werd een kamalari (huisslavin), net als duizenden andere meisjes in Nepal. Ze werkte van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in het huishouden van haar ‘meester’, zonder daar ooit een cent voor te verdienen.

Bekijk de videoblog van Urmila

Urmila: ‘’Bij zonsopgang maakte ik eerst het erf schoon, daarna poetste ik de kamers, maakte een uitgebreid ontbijt en perste drie soorten sap voor de meester. En dat was nog maar het begin van de dag. De taken waren eindeloos. Ik was de eerste jaren zo klein dat ik op een stoel moest staan om te koken! Ik werd gevangen gehouden als een vogel in een kooi.”
Urmila werkte 12 jaar als kamalari. Tot ze in 2008, bij een van de weinige bezoeken aan haar ouderlijk huis, ontdekte dat het kamalari-systeem officieel verboden is in Nepal. Ze keerde niet meer terug naar haar meester.

Een nieuw leven

Urmila is inmiddels voorzitter van het Kamalari Meisjes Forum, een initiatief dat wordt gesteund door Plan. “We richtten het forum op om meisjes uit het kamalari-systeem te redden en voormalige kamalari’s te helpen”, vertelt Urmila. “Bijvoorbeeld met school en een beroepsopleiding, zodat ze zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien.” Urmila komt nu op voor de kamalari die nog moeten werken als huisslavin. In de documentaire heeft Urmila de leiding bij een actie waarbij een kamalari meisje bevrijd wordt.

Over de serie ‘Leven in de frontlinie’

Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen mensen het slachtoffer van onrecht, misbruik en uitbuiting. Over de hele wereld zijn meer dan 45 miljoen mensen op de vlucht. De natuur wordt op grote schaal vernietigd als we doorgaan met de huidige overconsumptie. Gelukkig zijn er ook positieve geluiden. Overal ter wereld zetten mensen zich in om te strijden voor mensenrechten, voor de natuur en voor alles dat kwetsbaar is.

Bekijk hier de trailer:

Met gevaar voor eigen leven, vechten voor je ideaal. In de vijfdelige documentaireserie ‘Leven in de frontlinie’ trekken voorvechters ten strijde tegen onrechtvaardigheid, geweld, natuurbehoud, mensenrechten, sociale verandering en gendergelijkheid. Bijzondere mensen die tegen de stroom in verandering teweeg willen brengen. De hoofdpersonen worden geconfronteerd met twijfels, dilemma’s, vragen en indringende ervaringen. Steeds weer zoeken de strijders naar een uitlaatklep om niet weg te zakken in moedeloosheid. In samenwerking met de NTR, brengen de makers, Annegré Bosman en Mildred Roethof van Pluk Media, aangrijpende verhalen in beeld van buitengewone mensen die strijden in de frontlinie. Voor hun leven, een beter leven! Om het verschil te maken.

De goede doelen waarmee samengewerkt wordt, zijn: Artsen zonder Grenzen, Plan Nederland, Wereld Natuur  Fonds, Free a Girl en Vrienden van de Olifant.

Bekijk hier de documentaire bij Uitzending gemist.

 

Geef jouw moeder een cadeau met betekenis

Op zoek naar cadeau met een goed doel? Met een symbolisch cadeau uit onze webshop maak je meerdere mensen blij! De opbrengst besteden we aan één van onze projecten wereldwijd.

Geef een moederdagcadeau met impact!

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.